Tíz hónap után először lett hiány a magyar külkereskedelemben, így is óriási többlettel zártuk 2023-at

Majdnem akkora lett a külkereskedelmi többletünk 2023-ban, mint amekkora 2022-ben a hiány volt.

188 millió euró, azaz 71 milliárd forint hiánya lett a magyar külkereskedelemnek 2023 decemberében – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Ez volt tíz hónap után az első olyan hónap, amikor hiánya lett a külkereskedelemnek, vagyis több pénzért hoztak be árukat Magyarországra, mint amennyi pénz a külföldre eladott magyar termékekért bejött.

Az év egészében így aztán rég nem látott óriási többlet lett: a külföldre eladott magyar árukból jött bevétel 9,3 milliárd euróval, vagyis 3504 milliárd forinttal haladta meg a külföldi termékek behozataláért kifizetett összeget. Ez jókora változás ahhoz képest, hogy 2022-ben még 3596 milliárd forint volt a hiány. Az, hogy ebben az évben többlet lett, nagyrészt annak tudható be, hogy a Magyarországon gyártott és/vagy összeszerelt termékeket elviszik külföldre és nem kell annyira drágán energiát venni külföldről, mint 2022-ben – a mai magyar gazdaság kevés jó mutatója közül ez az egyik.

A KSH azt írta: decemberben azért kerülhetett negatív tartományba a mérleg, mert az energiaegyenleg romlott és a gépipari termékekből kevesebbet sikerült külföldre eladni, mint korábban.

Forrás:https://hvg.hu/gazdasag/20240205_kulkereskedelem_hiany_import_export_ksh

Részvény: