Róna Péter bejelentette, hogy nem vesz részt az államfőválasztáson, majd odaszúrt Orbánnak

„Az Orbán által »kinevezett« államfő nem más, csak egy bábu, amit Orbán kénye-kedve szerint bármikor elmozdíthat” – írta közösségi oldalán.

„Mivel számos megkeresés érkezett felém – mint korábbi köztársaságielnök-jelölt felé –, ezért ezúton is szeretném nyomatékosítani, hogy a jelenlegi helyzetben semmilyen formában nem kívánok részt venni a köztársaságielnök-választáson, és ilyen jelölést nem is fogadok el” – írja közösségi oldalán Róna Péter közgazdász, jogász, az Oxfordi Egyetem oktatója.

Amint arra emlékeztet, 2022-ben, az országgyűlési választások előtt elfogadta a Jobbik felkérését, és elvállalta az ellenzék közös köztársaságielnök-jelölését, „azóta azonban Magyarország a rendszerváltás utáni időszak legnagyobb közéleti botrányát, morális válságát éli át”.

Amellett, hogy a korrupció polipként szövi át a politika és a gazdaság minden területét, az utóbbi napok történései olyan erkölcsi válságot okoztak, amely végérvényesen lerántotta a leplet az Orbán-rendszer természetéről. Akinek eddig ne lett volna világos a köztársasági elnök súlytalansága, most annak is nyilvánvalóvá vált, hogy az Orbán által »kinevezett« államfő nem más, csak egy bábu, amit Orbán kénye-kedve szerint bármikor elmozdíthat

– fejtette ki véleményét.

Végezetül megjegyezte azt is, egyetért Gyöngyösi Márton EP-képviselővel abban, hogy a „köztársasági elnöki tisztség tekintélyét és hitelességét csak az adhatja vissza, ha azt a választópolgárok közvetlenül választják meg”. Ennek eléréséért az ellenzék közös tüntetést szervez a Parlament elé.

Azt mindenesetre nem árt rögzíteni, hogy ha Róna Péter nem is lesz köztársaságielnök-jelölt, a Jobbik EP-listáját attól még ő fogja vezetni.

Róna Péter korábban a hvg360-nak mesélte el, hogyan kérték fel államfőjelöltnek. Erről itt olvashat:

Róna Péter a hvg360-nak elmesélte, hogyan kérték fel államfőjelöltnek

Márki-Zay Péter eredetileg azt szerette volna, ha Iványi Gábor lelkész lesz az ellenzék közös államfőjelöltje, de akarata a Jobbikon elvérzett. A hat párt elnöke vasárnap egyezett meg arról, hogy Róna Péter közgazdászt, jogászt, az Oxfordi Egyetem Blackfriars Hall nemzetközi hírű tanárát kérik fel. Nem kétséges, hogy a Fidesz-kétharmad percek alatt megválasztja Novák Katalin korábbi Fidesz-alelnököt.

Forrás:https://hvg.hu/itthon/20240214_rona_peter_koztarsasagielnokvalasztas_ner_orban_viktor_kegyelembotrany

Részvény: