Orbán Viktor: „Brüsszel a tűzzel játszik, amit csinál, az maga az istenkísértés”

A miniszterelnök a Millenárison ismertette a Fidesz választási manifesztumát. Nem beszélt hosszan, és újat sem mondott. Nem is voltak rá sokan kiváncsiak.

Orbán Viktor 14 éves kormányzásának legrázósabb hónapjait éljük, a kegyelmi botrány még le sem csengett, amikor berobbant a közéletbe Magyar Péter, aki azóta pártot alapított, amivel az európai parlamenti választásokon el is indul. A Fidesz támogatottsága rég volt ilyen alacsony, bő másfél hónap múlva pedig az európai parlamentivel párhuzamosan önkormányzati választásokat is tartanak.

Orbán Viktor és a Fidesz a megszokott békepárti paneleket ismételgeti, és Brüsszel elfoglalásáról beszél. Ha minden igaz, most megtudjuk, mit is jelent ez pontosan, a miniszterelnök ugyanis bejelenti a Fidesz választási manifesztumát.

A kampánynyitón először Menczer Tamás lépett a színpadra, őt Szijjártó Péter és a Fidesz EP-listájának vezetője, Deutsch Tamás követte.

Menczer szerint “egyértelmű a június 9-i választás tétje: háború legyen, vagy béke”. Ezen a vonalon maradt Szijjártó Péter is, amikor arról beszélt: az európai vezetők egy jelentős része háborús pszichózisban szenved. Hozzátette: “Június 9-én a béke színe a narancs, béke neve Fidesz”.

Deutsch Tamás szerint Brüsszel lett az új Moszkva, valamint “no war”. Egyelőre ő az egyetlen, aki emlitést tesz Magyar Péterről, azt mondta: “Itt van a team dollárbaloldal új, tartalékcsapatból első csapatba rakott játékosa, Magyar Péter, a dollárbaloldal magyar hangja. Persze az ő történetét is Gyurcsány írja”.

Orbán Viktor lép a színpadra, mögötte a felirat: “Csak a béke! Csak a Fidesz!”

“20 éve minden európai választást megnyertünk. Mi vagyunk Magyarország és Európa legsikeresebb poltikai közössége. Azt javaslom, nyerjük meg ezt is” – kezdi beszédét a miniszterelnök. Ezután szerénységre inti a közösséget, “a bizalmat megőrizni, kiérdemelni, nehéz feladat”.

“Ma kétszer annyi cigány ember dolgozik Magyarországon, mint Gyurcsányék alatt” – fordul rá Orbán Viktor a gazdasági sikerek sorolására. 13. havi nyugdíj, minimálbér emelés is előkerül. “Mi vagyunk azok, akik fel fogjuk számolni a szegénységet, amit a baloldal hagyott itt maga után” – hangzik el a miniszterelnöktől.

“Ne kerteljünk, Brüsszelben baj van” – pár perc után már a választásról van szó, Orbán arról beszél, hogy Brüsszelt el kell foglani, mert a jelenlegi vezetők csődöt mondtak (“alkalmatlanság, tehetetlenség”). Nemrég majdnem betiltottak egy konzervatív konferenciát Brüsszelben, amit a Fidesz szervezett. A dzsemborinak Brüsszel polgármestere nem akart otthont adni, de többek között a belga miniszterelnök is kiállt az engedélyezése mellett. Orbán most a betiltó határozatból olvas fel, aztán elmeséli, hogy végül ugyan megtarthatták a konferenciát, de előtte a határozattal szembeni fellebbezésüket két bíró dobta vissza. “Aztán amikor a belga miniszterelnök közzétette, hogy mi a helyzet helyes megítélése, a harmadik bíró ugyanabban az ügyben, ugyanazon körülmények között helyet adott a fellebbezésnek.”

Ezután arról beszél, hogy Európa belesodródik a háborúba – erről volt szó ma reggel a Kossuth Rádióban is –, harcolni kell azért Orbán szerint, hogy a háborúból kimaradjunk. Azt mondja, “mindenfelől háborús készülődést lát”, szerinte “egy lépésre vagyunk attól, hogy a nyugat katonákat küldjön Európába, ez egy háborús örvény, és amit Brüsszel csinál, az maga az istenkísértés”.  Ez nem a mi háborúnk, és amíg nemzeti kormány áll az ország élén, addig Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba, senkinek az oldalán.

Elhangzik, hogy

“No Gender, No Migration, No War!”.

Magyarország mindenekfölött, stb., a miniszterelnök nem beszélt hosszan, és újat sem mondott. Nem is voltak rá sokan kiváncsiak, a 444 azt írja, hogy Orbán Facebookján 800-an, a Youtube-on 600-an, a Fidesz Facebookján 400-an nézték a beszédet a felszólalás közepén.

A teljes beszédet itt lehet visszanézni:

Forrás:https://hvg.hu/itthon/20240419_orban-viktor-fel-fogjuk-szamolni-magyarorszagon-a-szegenyseget-amit-a-baloldal-hagyott-itt-maga-utan

Részvény: