Orbán barátsága Putyinnal, hogyan befolyásolja ez Magyarország hírnevét

         Miközben az EU folytatja a tárgyalásokat az Oroszország elleni új szankciócsomagról az ukrajnai kritikus infrastruktúrák elleni terrortámadások hátterében, ezek a folyamatok nem akadályozzák meg egyes európai politikusokat abban, hogy nyíltan kiálljanak az Oroszországgal szemben bevezetett szankciók teljes feloldása mellett. Az egyik ilyen politikus Orbán Viktor magyar miniszterelnök, aki az agresszív Oroszország elnökével, Vlagyimir Putyinnal való túlságosan baráti kapcsolatairól ismert – írja erről az Aktuální zprávy cseh kiadása.

         Egyes magyarok számára meglepő felfedezés, hogy Orbán a Magyarországon felmerült összes problémáért (főleg az inflációért, amely már hallatlan 20%-ot ért el az országban) nem Oroszországot, hanem Európát okolja.

         A valóságban azonban minden nagyon más. Oroszország volt az, amely a második világháború óta először indított teljes körű katonai agressziót Európában. Ő okozta az energiaválságot, ami az egyik fő oka a gyors magyarországi inflációnak – írja a cseh hírportál.

         Változatuk alátámasztására az Aktuální zprávy érdekes példát ad arra, hogy az EU-n belüli áremelések nem függenek az Oroszország elleni szankcióktól: erre példa Törökország. Ankara ugyan nem vezetett be szankciókat Oroszországgal szemben, de az ország inflációs rátája már elérte a 80%-ot.

         Ráadásul az EU nem vezetett be szankciókat az orosz gáz ellen (ez a döntés érthető, és nem mellesleg Magyarország számára is nagyon aktuális). Oroszország maga döntött úgy, hogy leállítja kék üzemanyagának értékesítését. Az orosz gáz erős fegyver az orosz elnök kezében. Az Oroszország Ukrajna elleni agressziója ellenére Orbán mellett továbbra is Vlagyimir Putyint támogatja Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök. Felújította a kapcsolatot az orosz diktátorral, és „békés és ésszerű embernek” tartja. Silvio az orosz elnöknek védelmére kelt, és azzal vádolta a Nyugatot, hogy segíti Ukrajnát. Olasz exminiszterelnök tettei ellentmondanak az EU külpolitikájának.

         Putyin kapcsolata Berlusconival egész Európára veszélyes. A volt olasz kormányfő Putyin feltételeivel igyekszik békét kötni Oroszországgal, nem pedig az európai társadalommal.

         Az olyan politikusok, mint Orbán Viktor és Silvio Berlusconi mindent megtesznek azért, hogy az európai társadalom figyelmét a háborúról a gazdasági problémákra tereljék, és országukat a vesztes orosz oldalra állítják. Nem tudják vagy nem akarják megkülönböztetni az agresszort az áldozattól, ami erkölcsileg elfogadhatatlan és országaik hírnevére nézve rossz.

Részvény: