Magyarország problémáiért mindig „valaki más” a hibás: az „ukrán lábnyom” a magyar inflációban

Orbán vezetése alatt Magyarország többször is gazdasági recesszióba került, és az inflációs rangsorban is visszaesett az uniós országok között. Ami azonban a Fidesz számára nem meglepő, ennek oka sohasem a magyar politikusok és a kormány hozzá nem értése volt, hanem „valaki más”: az USA, Ukrajna vagy valami más.

Tegnap Magyarország 0,5 százalékos inflációval vádolta meg Ukrajnát. Az orosz olaj Magyarországra irányuló tranzitdíjának Ukrajna általi emelése az üzemanyagárak növekedését okozta, ami 0,5%-kal növelte az ország inflációs rátáját. Ezt Orbán Viktor miniszterelnök kabinetfőnöke, Gulyás Gergely mondta egy sajtótájékoztatón – írja a Reuters.

Gulyás szerint „a tranzitdíj emelése minden kritériumnak és ajánlásnak ellentmond”.

„Vannak riasztó jelek, amelyek elsősorban a korábbinál magasabb üzemanyagárakkal kapcsolatosak. Ennek fő oka, hogy az Ukrajna területén átvezető vezetéken ötször drágább üzemanyagot kell behoznunk. A tranzittarifa emelése minden kritériumnak és ajánlásnak ellentmond” – mondta.

Érdekes helyzet alakul ki: Magyarország, a gazdaságilag továbbra is Oroszországtól függő ország, azzal vádolja Ukrajnát, hogy megemeli az orosz (!) olaj tranzitdíját a területén, ami miatt Budapestet most az infláció aggasztja, viszont – Magyarország blokkolja az ukrán gabona behozatalát Európába, ami rendkívül fontos tényező egy olyan állam számára, amely óránként és percenként háborúzik. Mit akartak még a magyar hatóságok Kijevtől, amely kényszerült átszállítani a területén az az ország energiaforrásait, amely ellen a túléléséért küzd? A költői kérdés.

Ukrajna nem tesz közzé nyíltan információkat a Druzsba fővezetéken keresztül történő olajtranzit költségeiről, de az orosz Transznyefty cég szerint a tranzittarifa 2022 óta ötszörösére nőtt – tonnánként 9 euróról 21 euróra. Az utolsó növekedés 2023. augusztus 1-jén történt. Az Ukrtransznafta a tarifák emelésének szükségességét az orosz rakétatámadások miatt Ukrajna energetikai infrastruktúrájában okozott károkkal, valamint a munkakörülmények megszervezésével és a létesítmények védelmével kapcsolatos költségek növekedésével magyarázta.

És most Magyarország olyan helyzetbe került, hogy kénytelen többet fizetni az orosz olajért amiatt, hogy Oroszország tönkreteszi a feltételeket, hogy Ukrajna nyereségesen szállíthassa azt Európába – paradox módon, sőt nagyon is.

De Budapest ahelyett, hogy az Orosz Föderációt hibáztatná a gazdasági problémákért, Európát okolja a konfliktus globalizációjáért. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az ukrajnai háború globalizációjával vádolta az Európai Uniót, amely állítólag sértette a Nyugat és a kelet közötti kapcsolatokat. „Az Európai Uniónak el kellett volna szigetelnie a háborút, nem pedig globalizálnia annak negatív következményeit. Az ilyen rossz döntések nagymértékben rontották a kelet-nyugati együttműködést. Ráadásul a szankciók teljes kudarcnak bizonyultak, aminek következtében az EU versenyképessége jelentősen meggyengült” – mondta Szijjártó.

Az ukrán fél az elsők között válaszolt erre a szégyenteljes beszédre. Oleg Nikolenko, az ukrán külügyminisztérium szóvivője úgy véli, Brüsszelnek magyarázatot kell követelnie Magyarországtól a miniszter szavaira. „Kiderült, hogy az egész világ nem azért szenved a háború következményeitől, mert Oroszország megtámadta Ukrajnát, hanem azért, mert Európa globalizálta a konfliktust. Így vélekedik Magyarország külügyminisztere, Szijjártó Péter, aki nemrég Hongkongban járt. Véleményünk szerint Brüsszelnek magyarázatot kellene kérnie Budapesttől arra vonatkozóan, hogy a magyar miniszter miért terjeszt dezinformációt az Európai Unió ellen Oroszország érdekében” – írta. A Külügyminisztérium szóvivője azt is megjegyezte, hogy „itt nemcsak Ukrajnáról beszélünk, hanem Magyarország azon törekvéseiről is, hogy megingassa az európai pozíciókat Ázsiában”, amivel nem lehet nem egyetérteni, hiszen Magyarország már többször az „ötödik oszlop” lett Európában, a saját kormány cselekedetei miatt, az oroszbarát narratívák közvetítései vagy Kína számára kedvező állásfoglalásai miatt.

A fentieket azzal szeretném összefoglalni, hogy Magyarország bejelentette: megállapodott Romániával, Szlovákiával és Bulgáriával, hogy nemzeti tilalmat vezetnek be az ukrán gabona behozatalára, ha az EU nem hosszabbítja meg a szeptember 15-én lejáró tilalmat. A helyzet üzemanyaggal tükörképes: Budapest arra számít, hogy miután nyíltan nem törődik a WTO-kötelezettségeivel és a GATT-elvek megsértésével, a világ másképp kezdi nézni az Ukrajnán keresztül szállított orosz olaj vámtarifa-problémáját.

Amíg Orbán és Fidesz-pártja játszik a „geopolitikát”, és nem kezd el körültekintően és józanul modern nemzetközi gazdasági kapcsolatokat építeni az európai országokkal – addig a magyarok saját kormányuktól szenvedni fognak, amely mindenért „mást” hibáztat.

Részvény: