Börtönre ítélték Trump egyik emberét

Az exelnök volt tanácsadóját kongresszusi idézés elmulasztása miatt kapott büntetést.

Donald Trump korábbi közvetlen munkatársát, Peter Navarro volt fehér házi tanácsadót Kongresszusi idézés figyelmen kívül hagyása miatt négy hónap börtönre ítélte a bíróság csütörtökön Washingtonban. 

Peter Navarro bűnösségét a bíróság tavaly állapította meg, a mostani tárgyalás a büntetés mértékének megállapításáról szólt.

A volt tanácsadó ellen az ügyészség 6 hónap börtön kiszabását és 200 ezer dollár pénzbírság megállapítását kérte, a washingtoni szövetségi bíróság eljáró bírája végül négy hónap börtönt és mintegy 9 ezer dollár bírságot szabott ki rá – közölte az MTI.

A Donald Trump korábbi kereskedelmi tanácsadója ellen az után indult büntetőeljárás 2022 nyarán, hogy nem jelent meg a Kongresszus 2021. január 6-i eseményeket vizsgáló bizottságának kötelező idézésére, és nem adta át a törvényhozási testület által kért dokumentumokat.

A perben Navarro arra hivatkozott, hogy a végrehajtó hatalom tagjaként előjogok illették meg, ami mentesítette az idézés teljesítése alól. A büntetési tétel kihirdetése előtt a bíróságon arról beszélt, hogy a kongresszusi bizottság abban a hitben hagyta őt, hogy elfogadta a mentességre vonatkozó érvet. A bíró erre azt mondta, hogy a vádlottnak tudnia kellett volna, milyen következményekkel jár a kötelező idézés elmulasztása.

Peter Navarro fellebez az ítélet ellen, a bíró pedig engedélyt adott arra, hogy a fellebbezés elbírálásának idejére ügyvédei a börtönbüntetés megkezdésének halasztását kezdeményezzék.

Forrás:https://www.economx.hu/kulfold/trump-elnok-amerika-kongresszus-tanacsado.784127.html

Részvény: