Az orosz propaganda elleni küzdelem: ez mélyebb, mint azt általában hiszik

         Oroszország a szabadság és a demokrácia elpusztítására irányuló propagandája a demokratikus országok szabadságjogait sebezhető pontként használja fel. Oroszország maga is egy totalitárius állam, amely korlátozza a szólásszabadságot, és keményen üldözi a különvéleményt az ellenőrzése alatt álló területeken.

         Az orosz propaganda és dezinformáció nem egy „alternatív nézőpont”, amelynek létjogosultsága van, hanem mérgező tartalom, amely tönkreteszi a társadalmi szövetet és a civilizált együttélés alapjait.

         Jó példa erre az olasz parlament helyzete, ahol a Minisztertanács elnöke, Giorgia Meloni úgy döntött, hogy közel 5 percnyi beszédet kell szentelni az orosz propaganda európai terjedésének hatásainak.

         Giuseppe Conte, Olaszország egykori miniszterelnöke, az Öt Csillag Mozgalom részéről igen ellentmondásos kijelentést tett az Ukrajnának nyújtott segélyek leállításáról és a háború mielőbbi befejezésének módjáról – ez a vélemény a Kremlnek a legkedvezőbb. Ms Meloni válaszolt erre a kihívásra a leghatározottabban, sőt, megmutatta, mi legyen a világban zajló orosz-ukrán háborúval kapcsolatos álláspont.

         „Szerinte valaki szereti a háborút? De a helyzet egy kicsit bonyolultabb, mint ahogy azt a propaganda bemutatja. Ha békét akarunk – remek, beszéljünk a feltételekről, konkrétan mit javasol? Ukrajna átadja-e területeit Oroszországnak, vagy nem? Ezt akarom hallani, ha komolyan gondoljuk. Ellenkező esetben ez egy szuverén állam, egy szabad nép és a nemzetközi jog elleni propaganda, és ez felelőtlen” – mondta Giorgia.

         Az orosz propaganda kezei még a világhírű influencereken keresztül is megnyúlnak. Azzal az érvvel, hogy „minden hír bizonyos mértékig propaganda, döntsenek az emberek maguk” – emelt szót Elon Musk Medvegyev, az Orosz Föderáció volt elnökének ukrán-fóbiás bejegyzésének blokkolása ellen a Twitteren.

         Elon Muskkal ellentétben a nyugati kormányok megértették az orosz propaganda pusztító szerepét, ezért blokkolják azt a politikai és vallási szélsőségek, a gyűlöletbeszéd és a pornográfia propagandájával egyenrangúan.

         Az is érdekes, hogy a névtelen rajongók „piszkáltak” kicsit a Twitter kódban, és kiderült, hogy a közösségi hálózat az úgynevezett „UkraineCrisis” témával foglalkozik (sajnos még most is egy teljes körű katonai konfliktust neveznek ilyen álnéven). Ugyanakkor a háború ugyanabba a lefedettség-korlátozási kategóriába tartozik, mint a dezinformációs témák.

         Vagyis ha Oroszország Ukrajna elleni háborújáról ír, akkor Elon Musk olyan értékes információnak tartja, mint az 5G-tornyokról és a COVID-19-ről szóló tudományellenes téziseket.

         A közösségi hálózatoknak köszönhető, hogy a Kreml az „orosz világról” szóló narratíváit az egész világnak terjeszti. Jelentősnek lett a videó, amelyen egy ukrán katona állítólag civilekre lő, mert oroszul beszélnek. Nos, dicsőség a legújabb technológiáknak a hamis propaganda elleni küzdelemben.

         Az oroszok hamisítványa után, ahol az ukrán fegyveres erők katonatisztje állítólag oroszul beszélő civilekkel autót lőtt,  világossá vált, hogy ma már szinte lehetetlen olyan hamisítványt készíteni, amely az OSINT-nek köszönhetően ne derülne ki (Open source intelligence).

         Eleinte maguk az ukránok is furcsa akcentust hallottak néhány szóban a videón, majd gyorsan megtalálták a helyszínt (a donyecki régió oroszok által megszállt részét) a villanyvezeték oszlopainak köszönhetően, amelyek alig látszanak a fák mögött. Ebből az egyetlen következtetés az, hogy ez egy olcsó kisfilm a „Kreml Production”-tól. De Oroszországban sokan elhitte, mert a videót a közösségi hálózatok legnépszerűbb csatornáin terjesztették.

         Az orosz propaganda nem ismer el semmilyen erkölcsi vagy jogi korlátozást, manipulálja és megtéveszti az embereket.

         Érdemes határozottan fellépni az orosz hamisítványok ellen, mert az orosz propaganda blokkolása nem cenzúra vagy a szólásszabadság jogának megsértése – ez az információs tér biztonságának elemi követelménye. Ez a „második front”, amely az egész digitális világra átterjedt, és ez a küzdelem a valóságunkban zajlik.

Részvény: