Az orosz katonai hírszerzés kémjét kapcsolhatták le Bécsben

A GRU orosz katonai hírszerzés feltételezett kémjeként lepleztek le Ausztriában egy orosz származású, 39 éves görög állampolgárt. Az osztrák belügyminisztérium hétfői közleménye szerint a férfi apja egy volt orosz hírszerző, aki aktív korában Németországban és Ausztriában állomásozott diplomataként.

A kémkedéssel gyanúsított, de szabadlábon lévő férfi Oroszországban a GRU (képünkön az orosz katonai hírszerzés vezetője, Igor Kosztyukov) munkatársaként kapott speciális katonai kiképzést, és különböző országok diplomatáival és hírszerző szolgálataival állt kapcsolatban, röviddel Ukrajna orosz megtámadása előtt, az invázió idején pedig Moszkvában tartózkodott – derül ki a belügyminisztérium közleményéből.

Az osztrák hatóságok államtitkok elárulásával gyanúsítják. „Fennáll a gyanú, hogy a férfit információforrásként használták az osztrák lakosság körében, az országban és a sajtóban folyó külpolitikai, össztársadalmi és biztonságpolitikai vitákban, és az Ukrajna elleni támadás előestéjén a lehetséges külföldi reakciók felbecsülésére hívták Moszkvába” – áll a közleményben.

A belügyminisztérium rámutat, hogy a gyanúsítottnak alig kimutatható jövedelme volt Ausztriában, ennek ellenére 2018 és 2022 között 65 külföldi utazást tett, és több ingatlant vásárolt Bécsben, Oroszországban és Görögországban.

Az információcseréket konspiratív bécsi helyszíneken bonyolították le, ahol bizonyítottan orosz diplomatákkal is találkozott – olvasható a közleményben, amely szerint a gyanúsított ingatlanjainak átkutatásakor lehallgatóberendezés-kereső készüléket, golyóálló öltözetet, informatikai eszközein pedig 10 millió adatot találtak.

A Kronen Zeitung című lap szerint a Cobra-kommandósok egyebek közt egy magas kerítés és sövény mögött megbúvó házon ütöttek rajta. Az osztrák Btk. szerint hat hónaptól 5 évig terjedő börtönnel sújtható az Ausztria hátrányára végzett titkos hírszerzés.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2022/12/19/oroszorszag-ukrajna-haboru-fejlemenyek-elo-kozvetites/#az-orosz-katonai-hirszerzes-kemjet-kapcsolhattak-le-becsben

Részvény: