Bejelentés nélkül Kijevbe utazott az amerikai külügyminiszter

Antony Blinken legutóbb szeptemberben járt Ukrajnában.

Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere kedd reggel előzetes bejelentés nélkül Kijevbe utazott – számolt be az AP. A nemrég megszavazott, 61 milliárd dolláros (közel 22 milliárd forint) segélycsomag bejelentése óta ez Blinken első látogatása az országban.

Az USA külügyminiszterének ez összesen a negyedik ukrajnai útja azóta, hogy Oroszország 2022 februárjában inváziót indított nyugati szomszédja ellen. A látogatás során Blinken találkozik Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és más vezető ukrán hivatalnokokkal is, hogy a harctéri fejlesztésekről, az amerikai támogatások hatásairól és Ukrajna gazdasági talpra állásáról egyeztessenek.

A gázai konfliktus kirobbanása óta az Egyesült Államok figyelme elsősorban a Közel-Keletre terelődött, ami aggodalmat keltett az ukrán vezetésben. Blinken utoljára szeptemberben járt Ukrajnában, miközben Izraelbe a Hamász október hetedikei támadása óta hétszer is ellátogatott. Most két napot tölt Kijevben, a tervek szerint civil vezetőkkel is találkozik, kedden pedig beszédet is mond.

Blinken azt követően utazott Kijevbe, hogy Oroszország Harkiv megyében indított újabb támadást, amelynek keretein belül több falut is elfoglalt az orosz hadsereg.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20240514_antony-blinken-kijev-egyesult-allamok-ukrajna-tamogatas

Részvény: