Felrobbant egy toronyház Belgorodban: ki okozta a terrortámadást?

Az oroszországi Belgorodban május 12-én összeomlott egy sokemeletes épület bejárata. Az épület teteje is beomlott, amikor a mentők a helyszínen dolgoztak. Az épület a tizediktől az első emeletig megsemmisült. Moszkva ugyanakkor “terrortámadásnak” nevezte a belgorodi incidenst, és Ukrajnát okolta. Az Orosz Föderáció védelmi minisztériuma azt állítja, hogy a házat állítólag az egyik lelőtt Tocska-U rakéta töredéke rongálta meg.

Belgorodban egy toronyházat belülről robbanthattak fel. Ez azt jelenti, hogy hamisak az oroszok vádjai Ukrajna részvételévele kapcsolatban. Erről az OSINT elemzője és katonai megfigyelője, Tendar számolt be a Twitteren. „Belgorodban felrobbantottak egy lakóépületet. Sok sújtott házat láttam a háború alatt, és biztos vagyok benne, hogy ez más. Az épület belsejéből történt robbanásra hasonlít” – mondta a kutató.

Mint az elemző kifejtette, a hálózaton közzétett felvételeken nem zuhanó rakéta, hanem csak füst és repülő törmelék látható. “Minden bélyegét magán viseli annak, ami 1999-ben Moszkvában történt, amikor az orosz FSZB sokemeletes épületeket robbantott fel, hogy “igazolja” a csecsenföldi háborút”- tette hozzá az elemző.

Először is, azzal a ténnyel összefüggésben, hogy az Orosz Föderáció hibrid háborút folytat Ukrajna ellen, beleértve az információs agressziót is, az orosz vezető tisztségviselők és a legkiválóbb szónokok szinte minden kijelentése hazugság, ezért ezekre a pontokra nem is érdemes figyelni. És határozottan nem érdemes bízni a belgorodi kormányzó nyilatkozataiban – egy olyan személy, aki körülbelül 10 milliárd rubelt lopott el az orosz költségvetésből, és állítólag védelmi határ létrehozására költötte a Belgorod régió déli részén. Ennek eredményeként kiderült, hogy nincs se pénz, se ez a határ: vagyis egyszerűen ellopták a pénzt.

Másodszor, emlékezzünk Putyin hatalomra jutására és a második csecsenföldi háborúra. Számos toronyház felrobbanása, Dagesztán és nem csak – ürügyet adott a háború legitimálására, sőt Putyint “katonai vezetővé” tette. A jól időzített „megölni a vécében” kifejezés beárnyékolta a „Rjazani cukor”-t és a kapcsolódó FSZB alkalmazottait. Az emberek hittek, megijedtek és egyben büszkék lettek. Most hasonló a helyzet. Az „uralom” folyamata zajlik, amihez a „népvédő katonai vezető” képének kell társulnia. A donbászi offenzívával nem minden olyan zökkenőmentes, de az Orosz Föderáció Fegyveres Erői rányomtak Harkovra, de itt idő- és erőkorlátok vannak.

Most a háború folytatásához (pontosabban nyomásgyakorláshoz) személyi állomány-utánpótlásra van szükség: akár toborzással, akár mozgósítási hullámmal. A félelem szükséges a lakosság számára. Ismét felidézzük a második csecsenföldi háborút. Csak az a baj, hogy a Belgorod régió határvidék, és már régóta a saját gubójában van. Egy sokemeletes épület felrobbanása erőteljes információhajtás, és ennek hátterében Putyin valami keményet fog bejelenteni, és talán több tábornokot is megváltoztat.

A külföldi mezőnyben Oroszország most lehetőség szerint az ukrán támadás témáját fogja népszerűsíteni. Ez a Harkov régió elleni támadás legitimálása (amit Putyin korábban kijelentett, amikor a “biztonsági zónáról” beszélt), és kísérlet a nyugati segélyekről szóló viták újraindítására.

Az uniós partnerek attól tartanak, hogy a fegyver Oroszország területén lévő célpontokat támadja meg. A Kreml eloszlatja a “nyugati rakéta egy lakóépületet talált” témát (bár beszámoltak a lelőtt ukrán Tocska-U-ról), majd az európai országok politikusai a maguk módján megismétlik a tézist “ha rakétákat adunk Ukrajnának, akkor fennáll a Belgorod megismétlődésének lehetősége.”

Ennek ellenére Ruszlan Leviev, a Conflict Intelligence Team (CIT) társalapítója úgy véli, hogy a lakóház bejáratának május 12-i tönkretételét nem ukrán, hanem orosz lőszer okozta.

“A vizuális anyagok tanulmányozása és elemzése után arra a következtetésre jutottunk, hogy nagy valószínűséggel a ház feletti repülés északkelet felől történt, és hajlamosak vagyunk arra, hogy ez egy orosz légvédelmi rakéta, vagy irányított nagy erejűlégibomba (FAB). Valószínűtlennek tűnik számunkra az a verzió, amely szerint az ukrán Tocska-U rakéta egy légvédelmi rakéta hatására úgy megváltoztathatja a röppályáját, hogy eltalálja a háznak ezt az oldalát” – mondta Ruszlan Leviev Michael Nucky újságíró csatornáján.

Elmondása szerint jelenleg nem világos, hogy milyen lőszer okozott ekkora pusztítást, amely északkelet felől érte a házat. „Az érkezési irányt figyelembe véve az egyik legkézenfekvőbb változat egy légvédelmi irányított rakéta találata, például az S-300-as komplexumból. A repülő törmelék jellegzetes nyomai az omlás mértéke miatt esetleg nem látszanak. Feltételezzük, hogy egy ilyen rakéta robbanófeje elegendő lehet a bejárat összeomlásához” – mondta a szakértő.

Korábban az oroszországi védelmi minisztérium, reagálva az ukrán lakosok orosz lövöldözés miatti haláleseteire, többször is az ukrán légvédelmi erőkre hárította a felelősséget, amelyek lelőtték az orosz rakétákat: azok törmelékei, ahogy azt állították, majd lakóépületekbe ütközöttek. Az Oroszországi Nyomozó Bizottság már büntetőeljárást indított a terrortámadás miatt, és megállapította, hogy “az ukrán fegyveres erők Belgorod városa elleni támadása következtében egy lövedék talált el egy lakóépületet”. Az ukrán hadsereg nem kommentálta az orosz hatóságok állításait.

Így 100%-ban egyértelmű, hogy Moszkva áll az épület lebontása mögött. Véletlenül vagy szándékoson – ezt most lehetetlen megmondani, de egy dolog világos: ez a Kreml mesterségesen létrehozott és művelt információs hajtása, amelyet Európának “írtak”. De vajon Brüsszel kész-e elfogadni egy hasonló fikciót Putyintól? A kérdésre a válasz a közeljövőben megjelenik.

Részvény: