Az EU a gabonaszállítási egyezmény végrehajtására szólította fel Moszkvát

Az Európai Unió elítéli, hogy Oroszország felfüggeszti a hajóforgalmat a „fekete-tengeri kezdeményezés” keretében gabonaszállításra kijelölt biztonsági folyosón.

Az Európai Unió nyilatkozatban jelentette ki, hogy kizárólag Oroszország felelős azért a globális élelmezésbiztonsági válságért, amelyet az Ukrajna elleni háború, valamint az ukrán tengeri kikötők orosz blokádja okozott.

Josep Borrel, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője úgy fogalmazott:

Oroszország az ukrajnai háború kezdete óta fegyverként használja az élelmiszert és az éhezést. Moszkva célzott intézkedései, beleértve a gabonakészletek megsemmisítését, a termelés megzavarását, valamint a saját élelmiszer- és műtrágyaexportjára vonatkozó korlátozások bevezetését, világszerte súlyosbították az élelmezésbiztonság válságát.

Oroszország szombaton jelentette be, hogy az aznap délelőtt a Szevasztopoli-öbölben a hajóit ért támadás miatt nem vesz részt a „gabonakezdeményezés” végrehajtásában. Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy a fekete-tengeri flotta hajói, melyek közreműködtek a gabonafolyosó biztonságának szavatolásában, a támadás célpontjaivá váltak a Szevasztopoli-öbölben.

A tárca hétfő este már azt kommunikálta, hogy amíg nem tisztázódik a Szevasztopolban orosz hadi- és polgári hajók ellen szombaton végrehajtott ukrán dróntámadás körül kialakult helyzet, Oroszország felfüggeszti a hajóforgalmat a “fekete-tengeri kezdeményezés” keretében gabona szállítására kijelölt biztonsági folyosón.

Az idén július 22-én Isztambulban Oroszország, Ukrajna, Törökország és az ENSZ által megkötött gabonaszállítási egyezmény keretében 397 hajón több mint 9 millió tonna gabona hagyhatta el biztonságban a fekete-tengeri ukrajnai kikötőket, melynek hatására a világpiacon csökkentek az élelmiszerárak. A megállapodás november végén járna le.

Moszkva vasárnap közölte, hogy az orosz fekete-tengeri flotta hajóit szombaton megtámadó drónoknak legalább az egyikét a megállapodás alapján megnyitott gabonaszállítási folyosó területéről, egy ukrán vagy nyugati használatban lévő civil hajóról indíthatták el.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfő este arról tájékoztatott, hogy Ukrajna továbbra is végrehajtja a gabonaegyezményt az ENSZ-szel és Törökországgal kötött megállapodások keretében.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2022/11/01/orosz-ukran-haboru-oroszorszag-ukrajna-putyin-elitkommando/#az-eu-a-gabonaszallitasi-egyezmeny-vegrehajtasara-szolitotta-fel-moszkvat

Részvény: