Hadházy Ákos: A kínaiakkal kötött belügyi egyezmények alapján szó szerint mindent megtehet a kormány

Közös projektek, programok, szakértők cseréje – Hadházy bemutatta, mi van a magyar-kínai belügyi egyezményekben.

Hadházy Ákos független parlamenti képviselő pénteken arról posztolt, hogy

valójában nem is egy, hanem két belügyi együttműködési szerződést kötött Magyarország Kínával.

„Csak annyit mondhatok: DURVA” – írta a képviselő. „Az egyik egyezmény valóban csak a turisztikai helyszíneken történő kínai rendőri jelenlétről szól. Ez az egyezmény korrektnek és ártalmatlannak tűnik, a kínai rendőrök csak fegyvertelenül, a magyar parancsnokság alatt és a magyarokkal járőrözve, elsősorban tolmácsként járőrözhetnek” – állítja Hadházy.

A másik egyezmény viszont kínosabb. Mint írja, annak címe „Rendészeti Biztonsági megállapodás”, ennek első pontja szerint a „felek törekednek az eddigi rendészeti együttműködés folytatására, megerősítésére és fejlesztésére”, többek között

„a közrend és közbiztonság, a szakképzés, terrorizmus és kábítószer-kereskedelem elleni küzdelem, közlekedésbiztonság és más területeken”.

De az egyezménynek itt nincs vége. Hadházy azt írja, szerepel benne, hogy „a felek együttműködnek a legjobb gyakorlatok cseréjében, a tapasztalatok megosztásában, közös projektekben és programokban, munkalátogatások képzések, közös események, pl. konferenciák szervezésében, szakértők és vezető beosztású szakértők cseréjében, valamint az együttműködés bármelyik fél által javasolt egyéb formái révén”. Ez viszont annyira tág, hogy gyakorlatilag jelenthet bármit.

Hadházy szerint az egyezményben szó van arról is, hogy „a felek megerősítik az együttműködést az Egy övezet, egy út építési övezetek biztonsága védelmében, a tengerentúli érdekek védelme érdekében és a magyar és kínai vállalatok, projektek és alkalmazottak biztonságának garantálása érdekében”. A képviselő állítja: az sem derül ki pontosan a dokumentumból, hogy mindez mit is jelent pontosan.

Azonban a Hadházy által megtekintett dokumentumból kiderül az is, hogy „az egyezmény nem minősül nemzetközi szerződésnek és ezért nem keletkeztet a nemzetközi jog alapján fennálló jogosultságokat és kötelezettségeket”. Mindez a képviselő által megkérdezett jogászok szerint azért fontos, mert így a kormánynak az egyezményt nem kellett a parlamenttel elfogadtatnia, sem nyilvánosságra hoznia.

A „fentiek alapján

ez egy olyan egyezmény, ami alapján szó szerint mindent megtehet a kormány a kínaiakkal megegyezve”

– írta Hadházy.

Forrás:https://hvg.hu/itthon/20240426_hadhazy-rendori-egyuttmokodes-kina

Részvény: