Történelmi csúcsra emelkedett a közintézmények lejárt tartozása

A 134 milliárd forint tartozásból 129 milliárdot a Belügyminisztérium intézményei halmoztak fel. 

Történelmi csúcsra, 134 milliárd forintra emelkedett a közintézmények lejárt tartozása március végén – írja a Népszava a Magyar Államkincstár (MÁK) adatai alapján. 

A tartozásállomány növekedése aggasztóan gyors: egy hónap alatt 20,7 milliárd forinttal, december óta pedig 68 milliárd forinttal nőtt a kifizetetlen és lejárt adósság, vagyis szűk három hónap alatt az összeg megduplázódott. 

A MÁK adatai szerint a 134 milliárd forintból 1,3 milliárd az állammal szembeni adó-, és járuléktartozás, 22 milliárd a közüzemi adósság, 85 milliárdra rúgnak a kifizetetlen árú-, és szolgáltatási számlák, további 21 milliárdot pedig “egyéb” tartozás.

A probléma mélységét jelzi, hogy 51 milliárd forint már most hatvan napon túl lejárt kifizetetlen számlát takar, és ez már a beszállító cégek működését is veszélyeztetheti.

Az 559 költségvetési intézményből 285-nek van tartozása, vagyis minden második költségvetési szerv képtelen a neki járó támogatásokból megélni. A 134 milliárd forint tartozásból 129 milliárdot a Belügyminisztérium intézményei halmoztak fel, ehhez a tárcához tartozik ugyanis az egészségügy, az oktatás, a rendvédelem és a büntetés-végrehajtás is.

Forrás:https://hvg.hu/gazdasag/20240426_kozintezmenyek-lejart-tartozas

Részvény: