Zelenszkij tanácsadója elutasította Kína „irreális” javaslatát a háború lezárására

Mihajlo Podoljak, Volodimir Zelenszkij vezető tanácsadója elutasította Kína „irreális” javaslatát a konfliktus lezárására. Szerinte Pekingnek nem kellene ilyen tervvel előállnia és nem kellene egy olyan agresszorra fogadnia, aki megszegte a nemzetközi törvényeket, és el fogja veszíteni a háborút. Podoljak figyelmeztette Kínát, hogy a „lehetőség ablaka” nem lesz örökké nyitva.

A kínai kormány 12 pontos állásfoglalását tett közzé péntek reggel, az orosz invázió első évfordulóján. Ebben Peking béketárgyalásokra szólított fel, miközben minden felet arra buzdított, hogy kerüljék el a nukleáris eszkalációt és fejezzék be a civilek elleni támadásokat. A nyilatkozatban arra utalnak, hogy a nyugat táplálja a konfliktust.

Kijev először óvatosan üdvözölte a dokumentumot, amellyel kapcsolatban Ukrajnával nem konzultáltak. Kína elkezdett beszélni Ukrajnáról, és ez nem rossz – mondta Zelenszkij egy tegnapi sajtótájékoztatón.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2023/02/25/orosz-ukran-haboru-oroszorszag-ukrajna-elo-hirfolyam-33/#zelenszkij-tanacsadoja-elutasitotta-kina-irrealis-javaslatat-a-haboru-lezarasara

Részvény: