Vezérkari főnök: Kiemelt hangsúlyt fektetünk a drónokra

A Magyar Honvédség az orosz-ukrán háború tapasztalatai alapján fejleszti a meglévő eszközeinek képességét, kiemelt hangsúlyt fektet a drónok alkalmazására, illetve a dróntámadások elhárítására, és vizsgálja a mélységi csapásmérő eszközrendszerek alkalmazását – mondta a Honvéd Vezérkar főnöke kedden az M1 aktuális csatorna műsorában az MTI tudósítása szerint.

Böröndi Gábor a Hajmáskéren hétfőn végrehajtott gyakorlat kapcsán hozzátette, a páncéltörő eszközök mellett a lőtéren bemutatták a Leopard harckocsi és az új helikopterek pusztító képességét, a Gripenek pedig bombát dobtak a célterületre a páncélosok mozgásának akadályozására.

A vezérezredes elmondta, a harckocsik még hosszú ideig a harcmezők szereplői lesznek, és míg tíz évvel ezelőtt, egy hasonló bemutatón 1,5–2 kilométerről tudtak csapást mérni a páncélozott erőkre, a mai Magyar Honvédség korszerű eszközökkel, 10–15 kilométeres mélységben képes azok pusztítására.

A honvédség megkötött szerződések alapján harckocsik pusztítására alkalmas drónokat szerez be, valamint több száz olcsó drónt vásárolt, amit a katonák minden kiképzési foglalkozáson kötelesek használni, hogy az eszközök alkalmazása beépüljön a harcászati gyakorlatba – ismertette Böröndi Gábor.

A Honvéd Vezérkar főnöke a gyakorlatról a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! műsorában arról is beszélt, hogy egyrészt az érzékelőkkel „telepakolt” hadszíntéren nincs olyan mozgás, amit ne tudnának rövid időn belül felfedezni, de a harcban az első világháborús lövészárok-hadviselés jegyei is jelen vannak.

Böröndi Gábor utalt arra, hogy az oroszok a Szurovikin-vonallal a legmodernebb nyugati technológiával felszerelt ukrán csapatokat is „megfogták”, és elmondta, hogy a Magyar Honvédség most építi fel az erődítmény kicsinyített változatát, egy ilyen műszaki akadályrendszer leküzdésének gyakorlására. 

Forrás:(MTI)

Részvény: