Ügyészek százait állítja rá Törökország a földrengésben összeomlott házak kivitelezőire

Volt olyan, akit már a reptéren fogtak el, mert menekülni próbált az országból.

A több mint 28 ezer áldozatot követelő törökországi földrengéseket követően a hatóságok azonnal vizsgálódni kezdtek, hogyan dőlhettek össze kártyavárakként a tektonikus lemezhatárok közelében épült házak. Az igazságügyi minisztérium szombatra több mint 150 helyi ügyészt állított rá a kérdésre, részint azért, hogy kiderüljön, milyen hiányosságok tetézhették a tragédiát, illetve azért, hogy a kivitelezők ne tudjanak elmenekülni, vagy bizonyítékokat megsemmisíteni.

A vizsgálat olyannyira indokolt, hogy pénteken már volt olyan luxuslakás-kivitelező, akit a repülőtéren fogtak el, látva, hogy Montenegróba készült menekülni.

Recep Tayyip Erdogan török elnököt rengeteg kritika éri amiatt, hogy az ország nem volt felkészülve egy várható eseményre és a török hatóságok lassan és ügyetlenül működtek együtt a nemzetközi szervezetekkel. Erdogan szombaton azt mondta: több százezer földrengésbiztos épületet fognak felépíteni, miután minden romot eltakarítottak és mindenkit megtaláltak a romok alatt. Az elnök szerint ez egy éven belül sikerülhet.

A török-szír határon múlt vasárnap éjszaka a Richter-skála szerint 7,4-es erősségű földrengést mértek, az áldozatok száma a 30, a sérülteké a 80 ezret közelíti.

Forrás:(Financial Times via Anadolu)

Részvény: