Tűz Odesszában és lelőtt drónok Kijev közelében: Oroszország meg akarja fosztani Ukrajnát és Európát a gabonától

         A július 19-én virradó éjszaka Oroszország által Ukrajna ellen intézett nagyszabású éjszakai légitámadása során robbanások hallatszottak Odesszában, Zaporozsjében, Kropivnickijben, Kijevben és más helyeken. A légvédelem az orosz csapásmérő drónok és rakéták ellen működött. Az orosz terroristák ezen az éjszakán szándékosan vették célba a gabonaüzlet infrastruktúráját.

         Tegnap éjfél körül szinte egész Ukrajnában légiriadót fújtak. Ennek során robbanások hallatszottak Odesszában és az odesszai kikötői infrastruktúra térségében. Helyi idő szerint hajnali 2 körül Caliber cirkálórakéták ismételt kilövéseit megjegyezték a Fekete-tengerről. Ez ismétlődő robbanásokat okozott.

         A helyi média szerint tűz ütött ki egy tűzijáték raktárban Odesszában. Felkerült az internetre egy videó a légitámadás utóhatásairól.

         Szintén a helyi sajtó beszámol arról, hogy a támadás következtében egy lakóépület megsemmisült, és a város egyik temetőjét is ütés érte, valamint robbanások hallatszottak Odessza kikötőjében.

         „Az orosz terroristák teljesen szándékosan vették célba a gabonaegyezmény infrastruktúráját, és minden orosz rakéta csapást mér nemcsak Ukrajnára, hanem a világon mindenkire, aki normális és biztonságos életre törekszik” – kommentálta az orosz éjszakai támadásokat Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnök.

         Éjszaka és kora reggel Kijev térségében és Ukrajna fővárosának külterületén orosz rakétákon és támadó drónokon dolgozott a légvédelem. Oroszország Shahed típusú drónokkal támadást indított a főváros ellen.

         A légvédelem kiváló munkájának eredményeként találat nem történt, áldozat sem. Az előzetes információk szerint szintén a törmelékek sem estek.

         „Utasítottam a hadsereget, hogy erősítsék meg az emberek és a kikötői infrastruktúra védelmét, az ukrán külügyminisztériumot pedig arra, hogy fokozzák a kapcsolatokat a partnerekkel a terrorállamra nehezedő nyomás fokozása és az ukrán gabona szokásos exportjának folytatása érdekében” – mondta Ukrajna elnöke.

         Emlékezzünk vissza, hogy július 17-én az Orosz Föderáció bejelentette kilépését a „gabonaügyletből”, és közvetlenül e bejelentés után orosz tisztviselők fenyegetőztek az ukrajnai kikötői infrastruktúra elleni támadásról. Ezt a lépést élesen bírálták Nyugaton, Ukrajnában pedig kinyilvánították, hogy készek Oroszország részvétele nélkül folytatni az élelmiszerexportot.

         Kreml úgy véli, hogy ily módon neki újra fel kellene emelnie a tétet, és újra kellene keltenie a háború befagyasztásának szükségességéről szóló beszédeket.

Részvény: