Újra Kairóban tárgyalnak a gázai tűzszünetről, a Hamász küldöttsége „pozitív szellemben” utazott el

A tárgyalások fő kérdése az, hogy a tűzszüneti megállapodás állandó vagy ideiglenes legyen-e.

Újra Kairóban, egyiptomi és katari közvetítéssel tárgyal Izrael és a Hamász a gázai tűzszünetről és a túszok szabadon bocsátásáról szóló megállapodás megkötéséről – írja a BBC

A Hamász azt közölte, hogy küldöttsége „pozitív szellemben” utazott el az egyiptomi fővárosba, miután tanulmányozta a legújabb tűzszüneti javaslatot. „Eltökélt szándékunk, hogy olyan megállapodást kössünk, amely megfelel a palesztinok követeléseinek” – tették hozzá. 

Anthony Blinken amerikai külügyminiszter korábban azt mondta, hogy „a tűzszünet elfogadása nem lehet kérdés” a militáns csoport számára.   

BBC szerint a tárgyalások fő kérdése az, hogy a tűzszüneti megállapodás állandó vagy ideiglenes legyen-e. A Hamász ragaszkodik ahhoz, hogy bármilyen megállapodás konkrét kötelezettséget vállaljon a háború befejezésére, de Izrael vonakodik belemenni ebbe, amíg a csoport aktívan tevékenykedik a Gázai övezetben.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök többször is hangsúlyozta, hogy a megállapodás esetén is újabb szárazföldi katonai műveletre kerül sor a Gázai övezet déli részén fekvő Rafah városában. Az izraeli média szombaton arról számolt be, hogy Netanjahu álláspontja a tárgyalások legutóbbi fordulója ellenére sem változott, Izrael pedig továbbra is 40 napos tűzszünetet javasol a túszok szabadon engedéséért cserébe.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20240504_izrael-hamasz-gazai-ovezet-tuzszunet-targyalas-kairo

Részvény: