Tényleg csak az számít, hogy az olcsó ukrán takarmánnyal az európai disznók jóllakhassanak?

Meghosszabbította az Európai Unió jövő júniusig az ukrán mezőgazdasági alapanyagokra és élelmiszerek behozatalára tavaly bevezetett kvóta- és vámmentességet. Az Európai Parlament a mezőgazdaság jövőjéről folytatott vita során kemény kritikát kapott a bizottság, a tagállamok és az európai szolidaritás is.

„Valójában soha nem léteztek szolidaritási folyosók Ukrajna irányából az Európai Unióba. A határok megnyitásának és a vámmentességnek az volt a valódi célja, hogy a nagy európai országok állattartói minél könnyebben hozzájussanak az olcsó ukrán takarmányhoz abban az időszakban, amikor az árak az egekbe emelkedtek.

Az EU példamutatása a szolidaritásról tehát azt jelenti, importáljunk Ukrajnából annyit, amennyit csak tudunk, amilyen olcsón csak lehet és ebből etessük a sertéseinket
– hangsúlyozta a Politiconak az európai mezőgazdaság jövőjéről folytatott vita közben Herbert Dorfmann, az Európai Parlament néppárti (EPP) képviselője.

A nyugat-európai tagállamok képviselői kemény kritikát fogalmaztak meg, amiért az Európai Bizottság átmenetileg megtiltotta a legfőbb gabonanövények importját Ukrajnából. Szintén bírálták a kelet-európai tagállamokat, amiért egyoldalú intézkedéssel tiltották ki az ukrán mezőgazdasági termékeket és csak a tranzitforgalmat teszik lehetővé.

Magyarország az asztalra csap: nem kell az olcsó, nem minőségi ukrán gabona
Megtiltották a kelet-európai országok az ukrán mezőgazdasági termékek behozatalát. Kijev szerint az Európai Unió tagállamai az egyoldalú korlátozásokkal felrúgják a szabadkereskedelmi egyezményeket. Magyarország, Lengyelország, Szlovákia mellett Bulgária és Románia lépése több nyugat-európai ország és az Egyesült Államok érdekeit is sérti.
Döntés született arról, hogy egy évvel meghosszabbította az Európai Unió az ukrán agrártermékek vám- és kvótamentes behozatalát, jövő júniusig tehát marad a könnyítés. Korábban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nemtetszését fejezte ki, amiért a kelet-európai tagországok importtilalmat vezettek be, de Brüsszelt is felszólította az Ukrajna és az EU közötti kereskedelmi megállapodások betartására.

A fenntartható európai élelmiszerellátásról és a zöldcélokról szóló vita során a képviselők bírálták az Európai Bizottság mezőgazdasági biztosát is. A lengyel Janusz Wojciechowski azzal váltotta ki a képviselők haragját, hogy nem vett részt a plenáris vitán.

Forrás:https://www.napi.hu/gazdasag/ukran-gabona-mezogazdasag-eu-szolidaritas.771135.html

Részvény: