Távozik az ukrán védelmi miniszter helyettese is a korrupciós botrány miatt

Lemondott a helyettes főügyész is. Volodimir Zelenszkij éjszakai beszédében azt ígérte, a korrupciós botránynak személyi következményei lesznek.

Bejelentette lemondását kedden Vjacseszlav Sapovalov, az ukrán védelmi tárca miniszterhelyettese – írja a Guardian. Ukrajnában a múlt héten robbant ki komoly botrány abból, hogy egy helyi oknyomozó portál megírta: a védelmi minisztérium túlárazva szerezhetett be élelmiszert a hadseregnek. Az értesülést Olekszij Reznyikov védelmi miniszter cáfolta, Volodimir Zelenszkij viszont éjszakai beszédében azt mondta, hogy a botránynak következményei lesznek, méghozzá személyi döntések formájában.

Azt nem tudni, hogy Reznyikovnak távoznia kell-e, de az viszont biztos, hogy az élelmiszerrel kapcsolatos katonai beszerzéseket a hadseregnek a most távozó Sapovalov intézte. A védelmi minisztérium továbbra is tartja, hogy nem történt csalás, vagy korrupció az élelmiszer beszerzése körül, szerintük Sapovalov is csupán azért mondott le, hogy megőrizze a tárcába vetett bizalmat.

Kedden leváltották tisztségéből az ukrán helyettes főügyészt, Olekszij Szimonenkót is. A Guardian vele kapcsolatban is arról írt, hogy összefüggésbe hozták a korrupciós botránnyal. A Reuters viszont úgy tudja, hogy Szimonenko lemondását az ügyészség nem indokolta, csupán annyit közöltek, hogy saját kérésére döntöttek leváltása mellett.

Korábban megírtuk, hogy kedden távozott Volodimir Zelenszkij hivatalvezetője, Kirillo Timosenko is, ő is a korrupciós ügy miatt kényszerült lemondásra. Az ukrán elnök éjszakai bejelentkezésében azt ígérte, hogy kedden, illetve szerdán fog kiderülni, hogy kinek kell távoznia az ukrán hivatali vezetésből. Elmondása szerint ezek a változások érintik a minisztériumokat és „más központi kormányzati struktúrákat” is, valamint a régiós vezetéseket és a bűnüldöző szervezeteket is.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20230124_ukrajna_korrupcios_botrany_lemondasok

Részvény: