Súlyos munkaerőhiányhoz vezetett az orosz mozgósítás

Miközben már korábban is problémát okozott a társadalom elöregedése Oroszországban, a szeptemberi mozgósítások hatására megugrott a munkaerőhiány, a vállalatok fele veszített el munkavállalót, és közel az ötödük még nem tudta pótolni az így kiesőket.

Aszeptember végi orosz mozgósítások gyakorlatilag kiéheztetik az orosz gazdaságot, az amúgy is elöregedő társadalmon belül kritikus mértékben csökkent a munkára foghatóak száma – írja a Bloomberg.

Az orosz ipar harmada munkaerőhiánnyal küzd – derül ki a moszkvai székhelyű Gaidar Intézet novemberben publikált tanulmányából.

A mezőgazdasági nagyvállalat, az Agrokomplex például már a traktorvezetői pozíciókra sem talál munkavállalót, ahogy számos egyéb állásra sem. Még inkább bajban vannak az agrártudomány területén üresen tátongó posztokkal, amelyekre már korábban is nehéz volt szakképzett jelentkezőket találni – jelentette ki Irina Hmelevszkaja, a cég toborzásért felelős igazgatója, hozzátéve, egyértelmű, hogy a probléma részben a mozgósításra vezethető vissza.

A 300 ezer főt érintő sorozás egy nagy kivándorlási hullámot is generált, a férfi munkaerő-állomány pedig 2 százalékkal csökkent. Ez egyértelműen visszavetheti az orosz gazdasági növekedést, a munkaerőhiány emellett inflációs nyomást is eredményezhet.

Egy novemberi felmérés szerint a mozgósítás miatt a vállalatok fele veszített el munkavállalót, és közel az ötödük még nem tudta pótolni az így kiesőket. Az orosz Superjob online munkaerő-közvetítő cég pedig arról számolt be, hogy az IT és távközlés területeken az üres álláshelyek száma 15 százalékkal növekedett októberben az előző hónaphoz képest. Mindeközben a szomszédos országokban megugrott az orosz jelentkezők száma az álláshirdetésekre.

Egyre nagyobb a kereslet a kékgalléros (fizikai munkát végző) munkavállalókra – mondja Natalia Danina, a legnagyobb orosz álláskereső platform, a HeadHunter elemző részlegének vezetője. Kiemelte, a 20 és 24 év közötti korosztály jelenleg hétmillió főt számlál az egy évtizeddel korábbi 12 millió helyett.

Ezek aggasztó számok. Ráadásul sokaknál egészségügyi problémákat okozhat a stressz. Egész egyszerűen fizikailag nem maradt elegendő ember

– mondta.

A férfi munkaerő elszivárgásával pedig a nők és a tinédzserek fontos munkaerőforrássá léptek elő Danina szerint. Rajtuk kívül egyre jobban támaszkodik az orosz gazdaság a bevándorlókra is, a helyi munkaerőpiacnak jelenleg a 10 százalékát ők teszik ki.

„A félelem és a bizonytalanság miatt szaktudás és tőke is áramlott ki az országból, ez pedig sok szektort érzékenyen érintett. Ha ez mind az országon kívül maradnak, annak jócskán kárát látja majd a gazdaság” – nyilatkozta Jevgenyij Kogan, moszkvai professzor.

Forrás:https://www.napi.hu/nemzetkozi-gazdasag/orosz-munkaero-hiany-mozgositas-negativ-kilatasok.764073.html

Részvény: