Scholz, Macron és Tusk együtt állt ki Ukrajna mellett

Közösen tartott sajtótájékoztatót pénteken Berlinben Emmanuel Macron francia, Donald Tusk lengyel elnök és Olaf Scholz német kancellár.

Scholz azzal kezdte, hogy országaik egyértelműen támogatják Ukrajnát, de az is egyértelmű, hogy Franciaország, Lengyelország és Németország nem áll hadban Oroszországgal. Kijelentette, hogy több fegyvert szeretnének vásárolni Ukrajna számára és hogy együtt akarják kiépíteni a fegyvergyártás rendszerét Ukrajnában.

A német kancellár szerint Vlagyimir Putyinnak tudnia kell, hogy az Ukrajna iránti európai támogatás nem fog csökkenni, és a befagyasztott orosz vagyont Ukrajna pénzügyi támogatására fogják felhasználni.

Macron azt mondta, hogy az országok addig fogják támogatni Ukrajnát, amíg szükséges. Megismételte azt az érvelést, amelyet tegnap este a francia televízióban egy harcias hangvételű interjúban is elmondott, miszerint egész Európa biztonsága forog kockán Ukrajnában. Hozzátette, hogy Európa egységesen és eltökélten támogatja Ukrajnát.

Donald Tusk elmondta, hogy egyetértenek a biztonság kérdésében és hogy költeni fognak Ukrajna megsegítésére. Közölte azt is, hogy nyáron újra találkoznak majd Lengyelországban.

Forrás:(Guardian)

Részvény: