Putyin megpróbálja hadiállapotba hozni a gazdaságát

Vlagyimir Putyin orosz elnök és Szergej Sojgu nagyrészt képletes megjegyzéseket fogalmaztak meg, amelyekben az orosz kormányt az orosz hadsereg felépítésében hatékony vállalkozásként mutatták be, bemutatták a Nyugat és Ukrajna korlátozott erőforrásait, és nemzetközi együttműködésre szólítottak fel a Nyugat ellen.

​Augusztus 15-én, a moszkvai nemzetközi biztonsági konferencián Vlagyimir Putyin orosz elnök megismételte azokat az alaptalan állításokat, amelyek szerint a Nyugat felelős az ukrajnai „konfliktus kiélezéséért”.

​Sojgu és Putyin megismételték azt a retorikát, amely a Nyugatot hibáztatja Afrika, Latin-Amerika és Ázsia instabilitásáért, és támogatták az orosz védelmi kapcsolatok elmélyítését ezekkel az országokkal és egy „többpólusú világrend” létrehozását.

​Sojgu azt is elmondta, hogy a Nyugat a nemzetközi konfliktusok eszkalációjához vezet, beleértve a „tajvani helyzetet”.

​Sojgu Tajvan említése valószínűleg azt jelzi, hogy Oroszország továbbra is „határok nélküli” partnerségre törekszik Peking és Moszkva között, Kína fenntartásai ellenére.

​Augusztus 15-én, a moszkvai Nemzetközi Biztonsági Konferencián Sojgu kijelentette, hogy az orosz védelmi ipari bázis egy bizonyos ideig különféle fegyvereket, harckocsikat, páncélozott járműveket és pilóta nélküli légi járműveket gyártott, és kijelentette, hogy az orosz és a szovjet technológia meghaladta a nyugati technológia lehetőségeit.

​Sojgu azzal érvelt, hogy az Oroszország elleni nyugati szankciók elősegítették a katonai felszerelések hazai gyártásának fellendítését azáltal, hogy a katonai importot a hazai termelés váltotta fel, ami a Kreml 2014 óta fennálló (és pontatlan) változatának része, miszerint a nemzetközi szankciók erősítik Oroszországot.

​Sojgu azzal érvel, hogy éppen ellenkezőleg, az ukrán erőforrások és a nyugati katonai arzenál szinte teljesen kimerültek.

​Az ISW azonban továbbra is úgy véli, hogy Oroszországnak nem sikerült mozgósítania katonai vállalkozásait a háborús erőfeszítések megfelelő támogatására.

​A Kreml a moszkvai Army-2023 fórumot (augusztus 14-20.) arra használja fel, hogy kétoldalú katonai-politikai kapcsolatokat alakítson ki más országokkal, és megbízható és technológiailag fejlett partnerként mutassa be magát. Az orosz védelmi minisztérium tájékoztatása szerint a fórumon az orosz hadiipari bázis több mint 1500 vállalatának több mint 77 000 képviselője vesz részt, több mint 28 500 védelmi-technikai fejlesztés, és több mint 82 ország képviselője.

​A védelmi minisztérium azt állítja, hogy a fórum első napján Oroszország 14 kétoldalú találkozót tartott.

​Alekszandr Fomin orosz védelmi miniszter-helyettes találkozott Mianmar, Pakisztán, Kambodzsa, Laosz, Banglades és Dzsibuti tisztviselőivel, hogy megvitassák a kétoldalú védelmi kapcsolatokat.

​Az orosz védelmi minisztérium fotókat is közzétett Szergej Sojgu orosz védelmi miniszterről, aki kiállításokat látogatott Iránban, Kínában és Indiában.

​A fórumon Li Shanfu kínai védelmi miniszter mondott beszédet, amelyben felhívta a figyelmet az orosz-kínai stratégiai együttműködésre, és bemutatta Kína készségét a további együttműködésre.

​Az orosz védelmi minisztérium számos iráni drónt mutatott be a fórumon.

​Az orosz védelmi minisztérium is életképes, hosszú távú védelmi partnerként és fegyvergyártóként mutatkozott be, tárgyalva a hosszú távú orosz katonai kiképzésről, a mesterséges intelligencia (AI) tervezett integrálásáról az orosz fegyverekbe és irányítási rendszerekbe, valamint a 3D nyomtatás alkalmazásáról orosz tengeri javításokban és a mentőfelszerelések és vízalatti felszerelések korszerűsítésében.

​Augusztus 15-én az ukrán erők ellentámadást indítottak a front legalább három szektorában, és a hírek szerint előrenyomultak a luganszki régióban és a Zaporozsje régió nyugati részére. Ukrajna vezérkara arról számolt be, hogy az ukrán erők folytatják az ellentámadást Bahmut, Melitopol (Nyugat-Zaporozsje régió) és Berdjansk (Nyugat-Doneck – Kelet-Zaporozsje régió) irányában.

​Egy orosz katonai blogger augusztus 15-én közzétett koordinátái azt mutatják, hogy az ukrán erők előrenyomultak Dibrovától délre (Kremennajától 7 km-re délnyugatra).

​Az augusztus 14-én közzétett földrajzi helymeghatározási felvételek azt mutatták, hogy az ukrán erők előrenyomultak a Robotino-ba, az augusztus 15-én közzétett további orosz és ukrán jelentések pedig arra utaltak, hogy az ukrán erők további dandárokat vezényeltek be egy ellentámadásba a Zaporozsje régió nyugati részén.

​Petr Csernik ukrán ezredes szerint az ukrán ellentámadás Dél-Ukrajnában lassan halad, mivel az ukrán erőknek le kell győzniük Oroszország háromsávas védelmi vonalát.

​Csernik kijelentette, hogy az orosz védelmi vonal több kilométer széles aknamezőket tartalmaz; a második vonal a tüzérség, a felszerelés és a személyzet koncentrációjával; és a hátsó pozíciók harmadik sáva az erőforrások kímélése érdekében.

​Csernik megjegyezte, hogy az ukrán ellenintézkedések különösen fontosak annak megakadályozására, hogy az orosz tüzérség eltalálja az ukrán aknamentesítő berendezéseket.

​Csernik kijelentései összhangban vannak az ISW korábbi értékeléseivel, miszerint Oroszország doktrinálisan megalapozott, tartós védelme lassítja az ukrán erők előrenyomulását Dél-Ukrajnában.

​Ebből a helyzetből kiindulva Oroszország jelentős erőforrásokat kénytelen befektetni a védelem fenntartásába. Az ország gazdasága fokozatosan a katonai szükségletek felé orientálódik, mivel Oroszország nehezen tudja támogatni az ipari szektorokat. A régi fegyverek és felszerelések fokozatosan elavulnak, a raktárak kiürülnek, és a gyártólétesítményeknek nincs idejük a szerződések teljesítésére. 

​Valószínű, hogy Oroszország több embert fog toborozni mind a gyárakba, hogy növelje a katonai termelést, mind pedig rejtett mozgósításokkal, hogy biztosítsa a szükséges számú katonát és erőforrásokat a védelem fenntartásához.

Részvény: