Putyin kudarca: a Kreml tárgyalásokat követel a háború új szakaszára való felkészülés érdekében

            Oroszország jelentős veszteségeket szenvedett el Ukrajna teljes körű inváziója során. Hadseregének legjobb tartalékait már 2022-ben megsemmisítették, és a jelenleg is zajló részleges mozgósítás nem segített. Oroszország fizikailag képtelen nagyszámú motiválatlan mozgósított ember hatékony képzésére. A korrupció és a bürokrácia hagyományos jelenségek Oroszország számára, amelyek jelentősen lassítják a mozgósítást, és az archaikus orosz hadsereg, amely még a szovjet múlt ballasztjától sem szabadult meg, és a számbeli előnye mellett kénytelen lassan visszavonulni Ukrajna megszállt területeiről. Ilyen körülmények között Oroszország ismét blöfföt és zsarolást alkalmaz: az egész világot békés szándékairól meggyőzve és tárgyalásokat ajánlva Putyin időt akar nyerni, hogy felkészüljön a háború új szakaszára.

            Alekszandr Lukasenko augusztus 17-én ismét kijelentette, hogy tárgyalásokra van szükség Ukrajna és Oroszország között, hangsúlyozva, hogy Oroszország láthatóan már „elérte a hadművelet céljait”. A fehérorosz elnök nem fejtette ki, hogy pontosan mik is ezek a célok. Érdemes megjegyezni, hogy Lukasenko eleve nem adhat hangot ekkora politikai súlyú szavaknak saját belátása szerint: Oroszország meghatalmazottjaként hangot ad a Kremlből neki diktált utasításoknak. Lukasenko rendszeresen ilyen kijelentéseket teszi: júniusban és júliusban – idén nyarán kétszer – hangoztatta a tűzszünet szükségességét. Az Orosz Föderáció iparának és gazdaságának katonai szükségletekre való átirányításáról szóló nyilatkozat ellenére az orosz hadsereg helyzete fokozatosan, de folyamatosan romlik, a front számos területéről kénytelen volt visszavonulni, valamint további tartalékokat vonzani, hogy visszafogja az ukrán fegyveres erők ellentámadását. Augusztus 16-án és 22-én Donyeck régióban felszabadították Urozsajnojét és Rabotinót. Azok elvesztése az orosz védelem összeomlásának veszélyét jelenti a régió megszállt területein. Az oroszok csak a Zaporozsje régió elfoglalt része területén hoztak létre erőteljes erődítményeket és részben a Herszon régióban. Oroszországnak taktikai szünetre van szüksége a katonai erőforrás felhalmozásához – pontosan ez magyarázza a Kreml bábjai által hangoztatott makacs tárgyalási kérést.

            Nincs értelme a tárgyalásoknak az Orosz Föderációval, a terrorista állam etalonjával: Putyin nincs békehangulatban. Az Orosz Föderációban jelenleg zajló összes folyamat egyetlen dologról tanúskodik: a Kreml tovább akarja folytatni ezt a háborút. Az egyetlen dolog, ami útjában áll, az a szükséges erőforrások hiánya: a képzett katonai személyzet és a szükséges fegyverek. Ezért a háború bármilyen befagyasztása önkéntes hozzájárulás annak újraindításához már a középtávon. Az Orosz Föderáció Védelmi Minisztériuma gondosan elemzi saját hibáit, és megpróbálja nem megismételni azokat egy ismételt teljes körű támadás során. Ilyen körülmények között az ellenségeskedés leállítása Putyin feltételei alapján katasztrofális lépés, amely háborút hoz Európába.

            Ukrajnának minden szükséges fegyvert be kell szereznie ahhoz, hogy legyőzze Oroszországot és felszabadítsa a megszállt területeket.

            Putyinnak megsemmisítő vereséget kell elszenvednie, hogy soha többé ne kezdhessen agressziós háborúba Ukrajna ellen.

Részvény: