Gigantikus zuhanást mutatott be a magyar export és import egyszerre

Szép többletet hozott a külkereskedelem, de a mögötte lévő folyamatok már nem annyira jó helyzetet mutatnak.

Másfél milliárd euró, azaz 597 milliárd forint többletet hozott össze a magyar külkereskedelem márciusban – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Ez csak azért nem rekord, mert a februári, illetve a tavaly júniusi többlet még ennél is nagyobb volt, de így is figyelemre méltóan nagy számról van szó.

Csakhogy a részletek már kevésbé szép képet mutatnak. Nem arról van szó ugyanis, hogy hirtelen minden külföldi tömegesen venné a Made in Hungary feliratú termékeket vagy akár az itt összeszerelt árukat, hanem azt, hogy egyszerre zuhant egy óriásit az export és az import, csak épp az export egy kicsit kisebbet. Egész pontosan 20 százalékkal kevesebb külföldi árut hoztak be az országba, mint egy évvel ezelőtt, és 15 százalékkal kevesebb magyar terméket tudtak külföldre eladni.

Hogy miből áll össze ez az adat, azt a KSH később teszi majd közzé részletesen. A februári számokat a múlt héten részletezték, abból az derült ki, hogy gépekből és szállítóeszközökből tudtak sokkal kevesebbet eladni és behozni is, az élelmiszerek behozatala is visszaesett, viszont akkor még többet tudtak eladni külföldre, leginkább gabonából. Összességében tehát az történik, hogy annyira nincs pénzük a magyaroknak, hogy sokkal kevesebb külföldi árut vásárolnak, mint tavaly, viszont közben az itt gyártott vagy összeszerelt termékeket sem sikerül igazán eladni külföldön, csak az kevésbé esik vissza.

Forrás:https://hvg.hu/gazdasag/20240506_gigantikus-zuhanast-mutatott-be-a-magyar-export-es-import-egyszerre

Részvény: