Összeállt Magyar Péter pártjának EP-listája, 95 ezren szavaztak a jelöltekről

Egy tiktokker orvos nyerte a szavazást, de nem ő vezeti majd a listát.

Összeállt Magyar Péter pártjának EP-listája. A jelöltek nevét már korábban nyilvánosságra hozták, a sorrendről a párt szimpatizánsai dönthettek, szavazással. Magyar azt írja, összesen több mint 95 ezren voksoltak.

A szavazást toronymagasan Kulja András nyerte (39 469), ami nem meglepő: ő a legismertebb arc a jelöltek közül, 360 ezer követője van a TikTokon, sebészszakorvos-jelöltként csinál egészségedukációs videókat.

A második legtöbb szavazatot Dávid Dóra kapta (14 310). Ő 16 éves korában költözött Angliába a családjával, Londonban és Cambridge-ben szerezte jogi diplomáit. Dolgozott jogászként nemzetközi ügyvédi irodánál, az Európai Bizottság jogi szolgálatánál, nemzetközi gyermekvédelmi intézménynél, most pedig egy techcég jogtanácsosa. Négy nyelven beszél.

A harmadik helyen Lakos Eszter  jogász-közgazdász (6731) végzett. Ő Győrben született, Budapesten diplomázott, de tanult Bolognában és Milánóban is, nemzetközi és uniós jogot, közgazdaságtant. A közelmúltig, tíz éven át a kutatás és innováció területén dolgozott uniós szervezetekkel Brüsszelben. Tavaly hazaköltöztek a férjével és a kislányával Budapestre.

Ez ugyanakkor nem a lista sorrendje, az ugyanis az előre lefektetett szabályok alapján így fog kinézni:

  1. Magyar Péter (bár ő jelezte, hogy nem megy ki Brüsszelbe)
  2. Dávid Dóra (a lista második helyére az a nő kerül, aki a legtöbb szavazatot kapta)
  3. Tarr Zoltán (a tüntetésén való felszólalásáért elbocsátott református lelkésznek ígérte ezt a helyet Magyar, Tarr pedig el is fogadta a felkérést)
  4. Kulja András (a szavazás győztese)

A TISZA Párt egyes felmérések szerint akár három képviselőt is küldhet az EP-be, vagyis Dávidnak, Tarrnak és Kuljának is van esélye bejutni, feltéve, hogy Magyar tényleg visszalép.

Magyar azt is írta, hogy szombaton délelőtt kezdik az aláírásgyűjtést.

Forrás:https://hvg.hu/itthon/20240419_magyar-peter-tisza-part-jeloltek-lista-szavazas

Részvény: