Ukrajna megkapja a beígért segítséget: az Egyesült Államok nyomán más partnerek is „utolérnek”

Joe Biden amerikai elnök aláírta a Kongresszus által elfogadott törvénycsomagot, amely közel 61 milliárd dolláros további katonai és gazdasági segélyt biztosít Ukrajnának, valamint segítséget más amerikai szövetségeseknek. „Jó nap ez Amerika, Európa és a világbéke számára… Ennek jelentős következményei lesznek… Ettől Amerika biztonságosabb, ettől a világ is biztonságosabb lesz” – mondta a Fehér Ház vezetője.

Egy olyan időszakban, amikor Kijev fegyverhiánytól szenved, ez a segélycsomag különösen fontos – az amerikai fegyverek utánpótlása lehetővé teszi az ukrán csapatok számára, hogy többet érjenek el az egyszerű kitartásnál. Valószínűleg ez a csomag légvédelmi rendszereket, rakétákat (az ATACMS-t is beleértve) és tüzérségi lövedékeket tartalmaz majd. A közelmúltban tapasztalható hiányuk miatt az orosz csapatok több száz négyzetkilométernyi ukrán területet foglaltak el. A megérkező segítséggel Ukrajna képes lesz szembeszállni Oroszország légi fölényével, megzavarni az utánpótlási vonalakat, és lelassítani az orosz csapatok előrenyomulását.

Az Ukrajnának nyújtott segélyek jóváhagyásának késedelme oda vezetett, hogy a védelmi erők területet veszítettek keleten. „A késedelem következményei érezhetők voltak Ukrajnában. Az elmúlt hat hónapban Ukrajna kénytelen volt megőrizni a lőszert, és ez a keleti terület egy részének elvesztéséhez vezetett, különösen Avdejevka” – mondta Jake Sullivan, az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadója egy tájékoztatón. Elismerte, hogy a folyamat “túl sok” időt vett igénybe. Ugyanakkor megjegyezte, hogy bár az április 24-én bejelentett 1 milliárd dolláros amerikai katonai segélycsomag „jó hír Ukrajna számára”, az ukrán csapatokra továbbra is komoly nyomás nehezedik a harctéren.

Az Egyesült Államok után azonban a brit kormány bejelentette, hogy Ukrajnának juttatja el a legnagyobb, 500 millió font értékű katonai segélycsomagot. Erről a brit kormány sajtószolgálata számolt be. A segélyt Rishi Sunak brit miniszterelnök várhatóan lengyelországi látogatása során jelenti be.

A kormány 500 millió font értékű támogatását arra fordítják, hogy gyorsan szállítsák Ukrajnába a sürgősen szükséges lőszert, légvédelmet, páncélozott járműveket és drónokat, amelyek mindegyikét az Egyesült Királyságból vásárolják meg.

A katonai segítségnyújtási csomag különösen a következőket tartalmazza: 60 csónak, köztük tengeri portyázó és búvárhajók, valamint haditengerészeti fegyverek, több mint 1600 csapásmérő és légvédelmi rakéta, valamint további Storm Shadow cirkálórakéták, több mint 400 jármű, köztük 160 Husky páncélozott jármű, 162 páncélozott jármű és 78 SUV, csaknem négymillió lőszer kézi lőfegyverhez.

Április elején Grant Shapps védelmi miniszter azt mondta, hogy az Egyesült Királyság fontolóra veszi a DragonFire lézeres légvédelmi rendszer első mintáinak Ukrajnába történő szállítását. A BAE Systems megállapodást írt alá a brit kormánnyal is az L119-es ágyúk ukrajnai karbantartásáról és javításáról.

Most várható, hogy az Európai Unió a védelem és a biztonság terén is megerősíti Ukrajnának nyújtott segítségét. A blokk növeli fegyvergyártási és -ellátási képességeit – hangzott el az EU közleményében az EBESZ Biztonsági Együttműködési Fórumának bécsi ülésén. „G7-partnereinkkel együtt erősítjük Kijevnek nyújtott védelmi és biztonsági segítséget, valamint növeljük a termelési és ellátási képességeket. Megállapodtunk, hogy támogatjuk azokat az erőfeszítéseket, amelyek célja, hogy segítsünk Ukrajnának olyan jövőbeli haderő kifejlesztésében, amely képes lesz megvédeni magát és elriasztani az agressziót” – áll a közleményben. Az EU üdvözölte, hogy az Egyesült Államok Kongresszusa jóváhagyta az ukrán segélytörvényt, amely transzatlanti támogatást mutatott az orosz agresszió elleni küzdelemben.

„Az Európai Unió és tagjai megerősítik, hogy az Orosz Föderációnak haladéktalanul be kell fejeznie agresszív háborúját, véget kell vetnie a szenvedésnek és a pusztításnak, valamint teljesen és feltétel nélkül ki kell vonnia minden csapatát és katonai felszerelését Ukrajna egész területéről, nemzetközileg elismert határain belül. Elítéljük Oroszország Ukrajna elleni agressziós háborújának folyamatos katonai támogatását Fehéroroszország, Irán és a KNDK részéről. Felszólítunk minden országot, hogy ne nyújtsanak anyagi vagy egyéb támogatást egy agressziós háborúhoz, ami a nemzetközi jog, valamint az EBESZ alapvető elveinek és kötelezettségvállalásainak kirívó megsértése” – áll a közleményben.

A nyugati politikusok végül felismerték azt a teljes fenyegetést, amely egyes EU-országok elméleti döntéséből fakad, hogy Kijevet kézen fogva a Moszkvával kötött kényszerbéke felé vezetni. A Kreml már sok vért ontott a letelepedés és a visszavonulás érdekében, ezért a Nyugatnak egyre több fegyvert és eszközt kell adnia Ukrajnának, hogy legyőzze a nemzetközi agresszort a „békeszerződések” aláírásához szükséges toll helyett.

Részvény: