Orbán Viktor sok sikert kívánt az azeri elnöknek Hegyi-Karabah újjáépítéséhez

Orbán Viktor is felszólalt a Türk Tanács asztanai pénteki ülésén. A 444 szemléje szerint a magyar miniszterelnök beszéde elején kifejezte „a magyar emberek tiszteletét” Recep Tayyip Erdogan török elnöknek – akivel csütörtökön kétoldalú megbeszélést is folytatott a kazah fővárosban – a Török Köztársaság megalapításának 100. évfordulója alkalmából.

Mi, magyarok tudjuk, hogy milyen fantasztikus teljesítmény volt ez száz évvel ezelőtt Törökország részéről, amire sajnálatos módon mi, magyarok nem voltunk képesek

– mondta Orbán, utalva az antanthatalmak ellen vívott török függetlenségi háborúra.

Orbán azután sok sikert kívánt lham Alijev azeri elnöknek „a térség stabilizálása érdekében végzett munkájához” és „a karabahi újjáépítési munkálatokhoz ” is.

Gratulálunk, mélyen tisztelt elnök úr!

– tette hozzá.

A többségében örmények lakta Hegyi-Karabah a nemzetközi jog szerint Azerbajdzsánhoz tartozik, de a mintegy 30 évvel ezelőtt lezajlott első hegyi-karabahi háború után egyoldalúan kikiáltotta függetlenségét, megalakítva a nemzetközileg el nem ismert, szakadár Hegyi-karabahi Köztársaságot. Azerbajdzsán 2020 őszén az enklávé és az azt övező területek jelentős részét visszafoglalta, majd a szeptember végén indított műveletben végleg térdre kényszerítette a szakadárokat.

A korábban örmény többségű terület azóta szinte teljesen elnéptelenedett, lakosai tömegesen átmenekültek Örményországba azeri megtorlásoktól tartva.

A támadás után az Európai Unió közös állásfoglalásban akarta elítélni Azerbajdzsánt, ám Magyarország megvétózta azt, és később az ország elleni szankciókat sem támogatta.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2023/11/03/orban-viktor-hegyi-karabah-ilham-alijev-turk-tanacs/

Részvény: