Megterhelte a költségvetést a lakossági állampapírok kamatfizetése

Nem volt hiány hazai makrogazdasági adatokban a múlt héten: megismerhettük az államháztartás első negyedéves helyzetét, a februári keresetek alakulását, a márciusi foglalkoztatottsági adatokat. Emellett kamatot csökkentet az MNB, ahogy fontos negyedéves amerikai adatok is napvilágot láttak.

Hétfőn a Pénzügyminisztérium (PM) közölte az első negyedéves államháztartási adatokat

Március végéig az államháztartás központi alrendszere 2 321,4 milliárd forintos hiánnyal zárt.

Ezen belül a központi költségvetés 2 338,3 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 78,6 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 61,7 milliárd forintos hiányt mutattak.

Nagyobb kiadási tételek, inflációkövető állampapír

Tekintettel arra, hogy egyes Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) sorozatok kamatfizetési időpontja az első negyedévben esedékes, a lakosságnak kifizetett kamatkiadások összege március végéig 1241,3 milliárd forint volt, amely 604,0 milliárd forinttal magasabb az előző évi azonos időszak teljesítésénél.

Meghaladták az egy évvel korábbi kifizetést a nyugellátásokra és a gyógyító-megelőző ellátásra fordított összegek is.

Nyugellátásokra 1 895,7 milliárd forintot, míg a gyógyító-megelőző ellátásra 588,9 milliárd forintot fordítottunk március végéig. A rezsivédelemmel és közüzemi szolgáltatások támogatásával kapcsolatos kiadások március végéig 461,3 milliárd forintot tettek ki.

Jegybanki kamatdöntés

Kedden került sor a Magyar Nemzeti Bank kamatdöntésére, amelynek során 50 bázisponttal, 8,25-ről 7,75 százalékra csökkentették a jegybanki alapkamatot, és jelezték, hogy ha nem történnek jelentős változások a külső környezetben vagy az infláció alakulásában, júniusra 6,75 százalékra mérséklődhet a szint.

Keresetek

Szerdán a februári keresetek alakulásáráról számolt be a KSH.

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 400, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 417 100 forint volt.

A bruttó átlagkereset 14,0, a nettó átlagkereset 13,8, a reálkereset pedig 9,9 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

A bruttó kereset mediánértéke 491 900, a nettó kereset mediánértéke 340 700 forintot ért el, 16,2, illetve 15,3 százalékkal volt magasabb az előző év azonos időszakinál.

Foglalkoztatás

Pénteken a foglalkoztatottság-munkanélküliség márciusi adatait tette közzé a KSH.

A 15–74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 38 ezer fővel, 4 millió 746 ezer főre nőtt.

A munkanélküliek száma 217 ezer fő, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék volt.

Amerikai adatok

A fontosabb nemzetközi adatok közül csütörtökön az amerikai GDP és inflációs adatok láttak napvilágot: az USA gazdasága a várt 2,5 százaléknál  lényegesen lassabban, éves szinten 1,6 százalékkal nőtt az első negyedévben, miközben a tavalyi utolsó negyedév adata még 3,4 százalék volt.

Az élelmiszer-, és energiaárak nélkül számolt maginfláció 3,7 százalék lett az első negyedévben, míg a várakozások átlaga 3,4 százalék volt.

Forrás:https://www.economx.hu/magyar-gazdasag/koltsegvetes-lakossagi-allampapir-kamatfizetese-mnb.788987.html

Részvény: