A Fidesz törvényjavaslata alapján a középiskolás önkéntesek is csak erkölcsi bizonyítvánnyal dolgozhatnak a gyerektáborokban

Az új szabály betartását a fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrzi és akár meg is tilthatja a táborozásban való részvételt.

A Fidesz törvényjavaslata alapján a jövőben a gyerekek táboroztatásában a szervezők, lebonyolítók, közreműködők csak erkölcsi bizonyítvány birtokában vehetnek részt – írja a Népszava.

A lap szerint ez azt jelenti, hogy az önkéntesen segítő középiskolás diákoknak, főiskolai, egyetemi hallgatóknak is ki kell kérniük a bizonyítványt, amivel a jelentkező bizonyítani tudja, hogy korábban nem követett el köztörvényes bűncselekményeket. A rendelkezés alól csak a köznevelési intézményekkel jogviszonyban álló személyekre nem vonatkozik, mivel nekik amúgy is van ilyen kötelezettségük.

A szociális táboroztatásáról nem szól a jogszabály, pedig ez érintheti a család- és gyermekjóléti szolgálatok táborait, illetve számos felzárkózási program hasonló rendezvényeit – írja a lap.

A szabályok betartását a fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrzi majd, amely meg is tilthatja az adott személy részvételét a táborban, illetve a táboroztatóval szemben egyéb szankciókat is alkalmazhat, továbbá adatot igényelhet a bűnügyi nyilvántartási rendszerből.

„Ágyúval verébre” – így fogalmazott Meleg Sándor, a Szociális Munkások Magyarországi Egyesületének elnöke a törvényjavaslat ezen részletével kapcsolatban. Meleg szerint ez az intézkedés akár be is döntheti a táboroztatást, de legalábbis nehezebb lesz eztán önkénteseket toborozni.

A kegyelembotrány miatt kialakult politikai légkörben a Fidesz nagy vehemenciával esett neki a gyermekvédelem átfaragásának, 22 törvényt is módosítanak ennek érdekében, ám a végeredmény legalábbis furcsa lehet, mivel a törvényhozók csakis a szigorra összpontosítanak és közben a prevencióval keveset törődnek. Ugyanakkor érdemes megemlíteni, hogy a korábbi gyakorlathoz képest a mostani nekirugaszkodás legalább nem nyíltan homofób.

Politikai pótcselekvés a Fidesz gyermekvédelmi törvényjavaslata, de legalább nem lett szándékosan homofób

Átírna 22 törvényt a Fidesz a gyermekek védelmére hivatkozva, de a kegyelembotrány generálta jogalkotói kapkodásban a lényeg – a gyermekvédelmi rendszert erősítő intézkedések, a prevenció – elveszett, és maradt a szigor. Ez így egy rendpárti intézkedéscsomag, amatőr részletekkel.

Forrás:https://hvg.hu/itthon/20240429_erkolcsi-bizonyitvany-fidesz-gyerektaborok-kozepiskolasok

Részvény: