Orbán Viktor beengedi az ukrán mézet a magyar piacra

A kormány megszüntette a behozatali tilalmat. Mától szabadon áramolhat a magyar piacra az Ukrajnában megtermelt méz.

A Magyar Közlöny hétfői számában közölt rendelet alapján az úgynevezett természetes mézre nem vonatkozik többé a behozatali tilalom. 

A kormány még tavaly szeptemberben rendelt el behozatali tilalmat 24 Ukrajnából származó mezőgazdasági termékre, köztük hús- és gabonafélékre, zöldségre, borra, cukorra.

A mostani rendelet ebből a sorból veszi ki a mézet.

A magyar kormány nemzeti hatáskörben hosszabbította meg és terjesztette ki az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó behozatali tilalmat – ezt szeptemberben közölte az agrárminiszter. Nagy István akkor azt mondta: lejárt az Ukrajnából származó mezőgazdasági termékekre vonatkozó uniós behozatali korlátozó intézkedés, de a piaci zavarok kezelése érdekében a moratóriumot a továbbiakban is fent kell tartani.

A Magyar Mézkiszerelők Egyesülete korábban úgy nyilatkozott, hogy az ukrán méz importtilalma semmilyen előnyt nem jelent a méhészek számára, a kereskedőknek viszont káros.

Egyedülálló módszert dolgozott ki a Semmelweis Egyetem és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem a méz eredetiségének igazolására.

Forrás:https://www.economx.hu/mezogazdasag/ukran-mez-behozatal-tilalom-feloldas.785473.html

Részvény: