Orbán portugál barátjának segítségével akar saját tv-t alapítani a volt lengyel kormánypárt?

A beszántott köztévé szerepét töltené be a csatorna egy lap szerint.

Lengyel lapértesülés szerint legalább 100 millió dollárt akar összeszedni a december óta ellenzékben lévő Jog és Igazságosság (PiS) egy saját magántelevízióra, miután elvesztette befolyását a közszolgálati médiában.

A hvg.hu többször beszámolt arról, hogy az előző években a közpénzből működő Lengyel Televízió (TVP), Lengyel Rádió és a PAP hírügynökség a kormánypropaganda szócsövévé silányult, amit az új kormány drasztikus átalakításokkal igyekezett megszüntetni, bár az alkalmazott jogi megoldások törvényessége vitatott.

Most a gazeta.pl liberális hírportál Jaroslaw Kaczynski PiS-elnök titkos terveként számol be arról, hogy az év végéig saját magántelevíziót hozzanak létre, amely a TVP december előtti szerepét venné át a párt véleményének közvetítésében. A cél eléréséhez 100-150 millió dollárra lenne szükség, amiben a lap értesülései szerint a portugál Alpac cég játszana döntő szerepet. Azt írja, az Orbán Viktorral közeli kapcsolatban álló, lisszaboni székhelyű vállalkozással magas szintű tárgyalások folynak, és lehet, hogy az ügybe az európai médiabefolyásra törekvő magyar miniszterelnök maga is besegít.

A Pedro Vargas Santos David vezette, Magyarországon is aktív cég az Euronews tulajdonosa, Davidnak egy Divad nevű másik vállalkozása pedig 2018-ban havi 8000 euróért adott tanácsokat a Fidesz pártalapítványának. 6%-os résztulajdonos lett az egyre növekvő 4iG  informatikai vállalatcsoportban is.

Magyarországi terjeszkedéséhez közpénzt is kapott az East-West European Venture Capital Fundon keresztül, amelyről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter mondta el 2017-ben, hogy magyar tőke is került bele az állami Eximbanktól, az akkor még részben állami Moltól és az OTP Banktól, de működéséről ennek ellenére nincs nyilvános információ.

A vállalkozó édesapjának, Mário David korábbi néppárti európai parlamenti képviselőnek Orbán Viktor miniszterelnök 2016-ban Lisszabonban személyesen adta át a Magyar Érdemrend középkeresztjét, „a magyar érdekek és törekvések következetes támogatásáért, valamint Magyarország európai megítélésének javításáért”, hangsúlyozva, hogy az idősebb David „igaz barátként akkor is mellettünk állt, amikor mások hátat fordítottak Magyarországnak”.

A lengyelországi párttelevízióról a PiS politikusai egyelőre nem nyilatkoznak, de köztudott, hogy ez Kaczynski pártelnök számára nagyon fontos. Nem tudni pontosan, hogy hogyan állnak a lehetséges portugál befektetővel a tárgyalások, és milyen szerepe lehet az ügyben a magyar szálnak, de a gazeta.pl-nak egy név nélkül nyilatkozó PiS-politikus ezt a furcsa kijelentést tette: majd meglátjuk, hogy Orbán az orrunknál fogva vezet-e bennünket, vagy lesz valami a dologból.

Forrás:https://hvg.hu/kkv/20240320_orban-portugal-baratjanak-segitsegevel-akar-sajat-tv-t-alapitani-a-volt-lengyel-kormanypart

Részvény: