Orbán Balázs az Európai Bizottságról: Javaslatokkal jönnek, majd nyomást gyakorolnak a tagállamokra, hogy mondjanak igent

A Politico szerint Ursula von der Leyennek még meg kell győznie Magyarországot, hogy támogassák őt az Európai Bizottság elnökeként a következő ciklusban is.

„Nagyon támogattuk őt, viszont ő most a saját politikai programját tolja anélkül, hogy a tagállamokkal egyeztetne geopolitikáról, az Egyesült Államokkal és Kínával való kapcsolatáról, háborús kérdésekről, szankciókról” – jelentette ki a Politicónak Orbán Balázs Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével kapcsolatban.

A lap hétfő reggeli hírlevele szerint a Bizottság elnöki pozíciójára Von der Leyen favoritnak számít, viszont Orbán Viktort továbbra is meg kell győzze arról, hogy érdemes őt támogatnia. Ezzel viszont nem lesz könnyű dolga, hiszen Magyarország évek óta hadakozik Brüsszellel a jogállamisági aggályok miatt visszatartott uniós támogatásokért.

Ebben a környezetben érkezett most a miniszterelnök politikai igazgatójának nyilatkozata, amivel kapcsolatban a Politico külön kiemeli, hogy a szankciók a magyar kormány számára különösen kényes pont, hiszen Magyarország erős gazdasági kapcsolatokat ápol Oroszországgal, és – az Európai Unió legtöbb országától eltérően – továbbra is az oroszoktól importál olajat és gázt.

Orbán Balázs szerint Von der Leyen alatt a Bizottság nem egységesítette, hanem megosztotta az uniót, hiszen

javaslatokkal hozakodnak elő, majd nyomást gyakorolnak a tagállamokra, hogy mondjanak igent.

A politikai igazgató a Politicónak az uniós támogatásokról azt mondta, hogy „Brüsszel mozgástere egyre jobban szűkül”, így arra számít, hogy pozitív jelzést fog adni a Bizottság Magyarországnak a támogatásokkal kapcsolatban.

Orbán Viktor jobbkeze a lapnak beszélt arról is, hogy a Fidesz az európai jobbközép pártokkal szeretne közös, uniós politikát alkotni, hogy így többséget szerezzen az Európai Parlamentben, azt azonban elismerte, hogy Lengyelország és Németország jobbközép pártjaival nem lesz könnyű az együttműködés, lévén ezek a pártok kizárták az együttműködést a szélsőjobboldali pártokkal.

Az igazi problémát Orbán Balázs abban látja, hogy nem tudja még, hogyan fog a 2024-es európai parlamenti választások után együttműködni a jobboldal a jobbközéppel, hogy hogy fognak többséget szerezni az Európai Parlamentben. Azonban optimista: állítja, van esélyük, hiszen Franciaországban, Olaszországban, Németországban, Ausztriában és Magyarországon is a jobboldal fog győzni, sőt, Spanyolországban is közel lehet a jobboldal a győzelemhez jövőre.

Politico rákérdezett Orbánnál arra is, hogy reálisnak tartja-e, hogy a Fidesz az Európai Néppártból kiebrudalt frakciójának tagja az Európai Konzervatívok és Reformerek Képviselőcsoportjához (ECR) csatlakozzon, mire Orbán azt felelte, hogy „az egy normális hely lehetne” a fideszes EP-képviselők számára.

Forrás:https://hvg.hu/itthon/20230904_orban_balazs_europai_bizottsag

Részvény: