Novák Katalin szerint közeledni kell Oroszországhoz, különben nem ér véget a háború

„Sem Oroszország, sem Ukrajna nélkül nem lehet béketárgyalásokat folytatni az ukrajnai háború lezárásáról” – mondta Novák Katalin köztársasági elnök a davosi Világgazdasági Fórumon a CNBC-nek adott interjújában, amit az MTI szemlézett.

Kulcsfontosságú, hogy utat találjunk a béke felé, de rendkívül nehéz lesz. Sőt ki merem jelenteni, akár lehetetlen mindkét fél bevonása nélkül a béketárgyalásokig eljutni. Anélkül, hogy beszélnénk Oroszországgal, vagy megpróbálnánk tárgyalóasztalhoz ültetni, nem hiszem, hogy ez sikerülni fog”

– mondta az államfő a CNBC riporterének.

Novák szerint meg kell találni a módját a konszenzusra jutásnak, és annak, miként lehetne megközelíteni Oroszországot Kínán vagy másokon keresztül, vagy akár közvetlenül, hogy tárgyalni lehessen. Kitért arra is, hogy Magyarország és a többi európai uniós tagállam véleménye megegyezik az ukrajnai háború megítélését illetően is, de a módszerekben már lehetnek különbségek.

„A mi álláspontunk Ukrajnát és Oroszországot illetően ugyanaz, mint a többi 26 EU-tagállamnak. Mi is a kezdetektől fogva elítéljük Oroszország Ukrajna elleni agresszióját, ezt eléggé egyértelművé tettük. Magyarország földrajzi elhelyezkedését tekintve Ukrajna közvetlen szomszédja. Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy 150 ezer fős magyar kisebbség él Ukrajna területén. Tehát nem csak közvetetten, de közvetlenül is érint bennünket az ukrajnai háború. Magyar életeket veszítünk el” – mondta Novák Katalin, hozzátéve, hogy Magyarország mindent megtesz, hogy támogassa Ukrajnát.

Ukrajnát támogatni kell. Ez bizonyos. Ez a személyes véleményem és Magyarország véleménye is. És bízom benne, hogy a következő EU-csúcson megtalálják ennek a módját

– mondta a köztársasági elnök, aki ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Ukrajnával ellentétben Európa és a NATO-tagállamok nem állnak háborúban. „Tehát ha támogatjuk is Ukrajnát, nem szabad katonailag belefolynunk ebbe a háborúba, és el kell kerülnünk a háború eszkalációját. El kell kerülnünk egy harmadik világháborút. 2024-ből nem lehet 1914. 2024-nek a béke évének kell lennie, és nem a háború évének” – zárta gondolatait az ukrajnai helyzetről az államfő.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2024/01/18/novak-katalin-oroszorszag-bevonasa-targyalasok-haboru-beke-ukrajna/

Részvény: