Nincs névtábla? Harmincezer! – Nemcsak razziáznak, büntetnek is a kórházakba kiszálló ellenőrök

Régi vád az egészségügyben, hogy az orvosok munkaidőben átjárnak maszekolni, vagy hogy a kórházak trükköznek a betegszámokkal, úgyhogy most az állam külön kis csapatokkal ellenőrzi a doktorok és a betegek jelenlétét is. Információnk szerint azonban banális szabálytalanságokért is osztogattak büntetéseket.

Április közepén különös levelet kaptak az állami fenntartású egészségügyi intézmények vezetői az Országos Kórházi Főigazgatóságtól (OKFŐ). Révész János főigazgató ebben arról írt, hogy „a Belügyminisztérium Egészségügyekért Felelős Államtitkárság Ellenőrzésfelügyeleti Szolgálat Főosztály a hatályos jogszabályok alapján az Egészségügyi Államtitkár Úr ágazati irányítási jogköréből levezetett ellenőrzési feladatait hajtja végre”. Röviden ez annyit jelentett, hogy ellenőrzés jön. Az pedig a levél szövegéből kiderült, hogy nem is akármilyen.

Azt már a Válasz Online idézte fel április közepén megjelent cikkében, hogy Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára korábban több konferencián is arról beszélt, az állami egészségügyben dolgozók egy része munkaidőben maszekol a magánszektorban. A belügy erre a helyzetre már korábban válaszolt, a blokkolóórák bevezetése a kórházakban ezt szolgálta, a gondolat pedig nem új, hiszen Lengyel László, a belügy helyettes államtitkára egy éve beszélt arról a Magyar Kórházszövetség konferenciáján, hogy „akinek nyolc órát fizetünk, az legyen bent nyolc órát”.

A blokkolóóra azonban feltehetőleg nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, legalábbis erre következtethetünk Révész előbb idézett leveléből, amely beharangozta az ellenőrzéseket. A levél szerint ugyanis a „Szolgálat ennek érdekében 2024. évben folyamatosan ellenőrzi az egészségügyi dolgozók és beteg jelenlétet az egészségügyi intézményekben és szolgáltatóknál”. Szintén ebből a levélből derült ki, hogy így az ellenőrök „munkanapokon és munkaszüneti napokon (napszaktól függetlenül) egyaránt vizsgálják, hogy az előre meghatározott munkaidők betartásra kerülnek-e – az egészségügyi dolgozó munkaidejét a munkarendnek megfelelően tölti-e, illetve az állami finanszírozásnak megfelelően vannak-e a betegek az egészségügyi intézményekben elhelyezve, medikai rendszerben nyilvántartva”.

Megjelennek az ellenőrök

Az ellenőrzések április utolsó napjaiban kezdődtek el, a Révész levelében írtaknak megfelelően bejelentés nélkül jelentek meg az ellenőrök az állami kórházakban. Az Elitmed egészségügyi szakportál beszámolója szerint sorra került a Honvéd Kórház, a Szent János Kórház, de Egerben, Gyöngyösön, Hatvanban és Hódmezővásárhelyen is razziáztak. A szaklap április 24-én megjelent cikkében azt írta, hogy a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházba hajnali háromkor érkeztek meg az ellenőrök, a gyulai Pándy Kálmán Megyei Kórházba pedig reggel hétre sikerült befutniuk.

Az elitmed.hu által közölt leírás alapján a kórházakban gyakorlatilag razziáznak az ellenőrök: belépéskor a portán elkérik a bejelentkezéseket, majd egyesével ellenőrzik a kórházi osztályok munkáját. Vagyis átnézik a jelenléti íveket, benyitnak a kórtermekbe, összeszámolják a betegeket, de benéznek a vizsgálókba, ahol átnézik azt is, hogyan használják, vagy hogy egyáltalán használják-e egyáltalán az eszközöket.

Révész levelében külön kiemelte, hogy „a kivizsgálásnak ki kell terjednie a foglalkoztatási jogviszonyára irányadó jogszabály szerinti hátrányos jogkövetkezmény vizsgálatára, annak megállapítása esetén pedig a hátrányos jogkövetkezmény alkalmazására”. Ez röviden annyit jelent, hogy ha valahol szabálytalanságot találnak, annak büntetés lesz a vége.

Az ellenőrök pedig a hvg.hu értesülései szerint ki is osztottak néhány bírságot a kórházakban, ahol jártak. A lapunkhoz eljutó információk szerint a Honvédkórházban

harmincezres bírságokat osztogattak a revizorok a dolgozóknak, amiért nem viseltek névtáblát.

A hozzánk eljutott beszámolók alapján az ellenőrök éjszaka is aktívak, “a Honvédkórház krónikus osztályán éjjel 3-kor hívták a készenlétist, hogy felveszi-e a telefont”. A Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházban pedig forrásaink arról számoltak be, hogy

ott a betegeket is ellenőrizték, méghozzá az éjszaka közepén: “hajnali háromkor felébresztették a betegeket, és azt kérdezték, ők kicsodák név szerint”,

hogy csekkolhassák, az a beteg fekszik-e az osztályon, akinek tényleg ott kell lennie. Arra korábban valóban volt példa, hogy a kórházak trükköztek a betegszámokkal, az egészségügy Magyarországon alapvetően alulfinanszírozott, a kórházak pedig csupán akkor és addig kapnak pénzt a betegeik után, ameddig ő bent fekszik az intézményben. Ezt a rendszert pedig ki lehet játszani, ha egy beteg gyógyulása valójában nem tart sokáig, hiszen papíron az intézményben lehet tartani az illetőt.

Az ellenőrök teljesen véletlenszerű időpontokban való megjelenése viszont nehézségeket okozhat a gyakorlatban. Előfordulhat például, hogy műtét közben nyitnak rá egy orvosi csapatra, megzavarva ezzel a beavatkozást, arra kényszerítve ezzel az orvost, hogy az ellenőrzésre figyeljen, ne a betegre, akit éppen operál.

Az Elitmed beszámolója szerint egy ehhez nagyon hasonló eset történt egy fővárosi kórházban. Ellenőrzés közben ugyanis egy szakdolgozó jelezte, hogy vészhelyzet van, azonnal orvosra van szükség, a kirendeltek viszont szóltak, hogy előbb az ellenőrzést kell befejezni. Erre egy jelenlévő orvos pattant fel, rohant a beteghez, majd élesztette őt újra. Az a portál cikkéből nem derült ki, hogy ő megbüntették-e ezért.

Információink szerint egyébként az elmúlt másfél hónapban – kizárólag Budapesten – az OKFŐ is végzett ellenőrzést, de egészen más okból. Ellenőreik akkor mentek ki az érintett intézményekbe, akár éjszaka is, ha az Országos Mentőszolgálat jelezte, hogy az ügyeletes kórház központilag valamilyen okból lemondta a betegek fogadását. Ilyenkor az ellenőrök lényegében validálták a bejelentést – vagyis azt vizsgálták, hogy jogos-e a betegfogadás lemondása.

Az orvosok döntő többsége tisztességesen végzi a munkáját, de az egész magyar orvostársadalomnak az az érdeke, hogy a tisztulási folyamat végbemenjen. Akik visszaélnek a betegek kiszolgáltatott helyzetével, azokat kellő szankcióval kell sújtani

– ezt már Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára nyilatkozta, indokolva a különböző, a házoiorvosi- és szakrendelőktől a kórházakig terjedő ellenőrzések szükségességét. A Magyar Nemzetnek Takács azt mondta, “mindenhol bevett gyakorlat, hogy időnként ellenőrzéseket tartanak”, ők három területet vontak ellenőrzés alá az egészségügyben: tavaly a háziorvosokat ellenőrizték, most a szakrendelőket, illetve a kórházakat. Megjegyezte: nem igaz, hogy “igazoltatnák” a kórházi ágyon fekvő betegeket, mert az ellenőrök nem rendőrök, hanem köztisztviselők, ilyen jogosultságuk nincs is.

(Címlapi képünk illusztráció)

Forrás:https://hvg.hu/itthon/20240501_korhaz-razzia-okfo

Részvény: