Németországban csökkentek a termelői árak júliusban éves és havi szinten

Az elemzői várakozásokat meghaladó mértékben csökkentek a termelői árak júliusban éves és havi összevetésben egyaránt – közölte a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis.

A német termelői árak júliusban az egy évvel korábbihoz képest 6 százalékkal estek az előző havi 0,1 százalékos éves áremelkedés után. Elemzők kisebb, 5,1 százalékos termelői árcsökkenést vártak júliusra. Az előző havihoz képest júliusban 1,1 százalékkal csökkentek a termelői árak a várt 0,2 százalékos csökkenéssel szemben, miután júniusban 0,3 százalékos havi árcsökkenést jegyeztek fel.

A nem tartós fogyasztási cikkek árai júliusban 8,1 százalékkal voltak magasabbak, mint 2022 júliusában, idén júniushoz képest nem volt változás.

Az élelmiszerárak 9,2 százalékkal emelkedtek:

a cukor ára különösen erőteljesen nőtt, 87,5 százalékkal,
a feldolgozott burgonya 32,2 százalékkal,
a sertéshús 32 százalékkal került többe, mint tavaly júliusban.
A feldolgozott és tartósított gyümölcs és zöldség ára 18,5 százalékkal, a tej és tejszín ára 0,1 százalékkal ment fel az előző évihez képest.

A vaj ára 30,4 százalékkal, a növényi olajoké 38,8 százalékkal csökkent.

A tartós fogyasztási cikkek ára az idén júliusban 5,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az előző havihoz viszonyítva a tartós fogyasztási cikkek ára nem változott.

A beruházási javak ára egy év alatt 5,5 százalékkal ment fel. A gépek és berendezések ára 6,7 százalékkal, a gépjárművek és alkatrészek ára 5,1 százalékkal emelkedett. A havi áremelkedés 0,3 százalék volt.

A köztes termékek ára 3,4 százalékkal csökkent éves és 1 százalékkal havi szinten. A legjelentősebben a fémek ára csökkent, éves bázison 10,5 százalékkal, havi alapon 2,3 százalékkal. A nyersvas, az acél és a vasötvözetek 7,7 százalékkal kerültek kevesebbe, mint 2022 júliusában.

Az energiaárak júliusban 19,3 százalékkal voltak olcsóbbak, mint az előző év azonos hónapjában, egy hónap alatt pedig 2,5 százalékkal csökkentek.

A villamosenergia-árak 30 százalékkal estek éves és 4,1 százalékkal csökkentek havi szinten.

A kőolajtermékek ára 16,6 százalékkal csökkent éves bázison, de 1,1 százalékkal nőtt júniushoz viszonyítva:

az üzemanyagok ára 11,3 százalékkal csökkent júliusban az előző évihez képest és 1,2 százalékkal emelkedett júniushoz képest,
a vezetékes földgáz ára 16,2 százalékkal csökkent, ami az első éves összevetésű csökkenés 2020 decembere óta.
Az energia nélkül a termelői árak 2 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest és 0,4 százalékkal csökkentek júniushoz képest.

Egyre kevesebben tartják alkalmasnak a német államot feladatainak ellátására
Minden korábbinál kevesebben bíznak az állam cselekvőképességében Németországban egy szerdán ismertetett felmérés szerint.

Forrás:https://www.napi.hu/gazdasag/nemetorszag-termeloi-ar-csokkenes.776098.html

Részvény: