Törvénybe foglalják Rákos-Dubajt

Jogszabályt fogad el az Országgyűlésben az utóbbi évek legnagyobb szabású ingatlanfejlesztéséről szóló kormányközi megállapodásról.

Kétnapos ülést tart a héten az Országgyűlés:

  • hétfőn a kormányt kérdezik a képviselők, majd tizenhét előterjesztés bizottsági jelentéseinek vitáját folytatják le,
  • kedden törvénygyári üzemmódba kapcsol az Országgyűlés: tizenkilenc javaslatot fogadnak el a tervek szerint.

Hétfőn a napirend előtti felszólalások után három órán keresztül interpellációk, azonnali kérdések és kérdések hangzanak el. Ezt követően a képviselők tizenhét javaslat bizottsági jelentéseinek és összegző módosító javaslatainak vitáját folytatják le ezt követően.

Az egyik érintett javaslat megteremti a digitális állampolgárság előregisztrációjának lehetőségét. A belügyi ágazati feladatellátást támogató törvények módosítása tartalmaz rendelkezéseket a vendégbefektetői vízumok visszavonásával kapcsolatban, illetve a mindennapos testnevelésóra alóli felmentés lehetőségeivel összefüggésben is.

Utolsó napirend az oktatási, családügyi, kulturális tárgyú és kapcsolódó törvények módosítása, amely a már meglévő tanárképző felsőoktatási intézmények mellett a Nemzeti Közszolgálati Egyetem feladatává teszi a tanárképzést, valamint a tanártovábbképzésben is kulcsszerepet szán neki.

A javaslat megteremti annak jogszabályi feltételeit, hogy az Országos Széchényi Könyvtár, a Petőfi Irodalmi Múzeum, az Iparművészeti Múzeum, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, valamint a Magyar Természettudományi Múzeum a Magyar Nemzeti Múzeumba integrálódva elősegítse a közgyűjteményi rendszer hatékonyságának növelését, ezzel új nevet kap a múzeum, Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ néven működik tovább.

Kedden zárószavaznak a kormánya és az Egyesült Arab Emírségek kormánya közötti gazdasági
együttműködésről szóló megállapodásról, amely felhatalmazást ad arab befektetőknek, hogy kosrendezőn 10 milliárd dolláros beruházással új millenniumi városrészt építsenek.

megállapodásban a kormány vállalja, hogy 800 millió euró értékben megvalósítja a projekthez szükséges állami infrastrukturális fejlesztéseket:

  • gyalogos felüljáró,
  • vasút feletti közúti felüljáró
  • a vasúti pálya befedése arra alkalmas módon, hogy felette egy park kialakítható legyen,
  • M1 metró meghosszabbítása,
  • kerékpárút és gyalogút.

A kormányt azt is vállalja, hogy a reptéri gyorsvasút jövőbeni fejlesztése esetén közvetlen kapcsolatot biztosít a projektben létrehozott vasútállomás és a repülőtér között.

Forrás:https://www.economx.hu/belfold/mini-dubaj-orszaggyules-torveny-zaroszavazas.789044.html

Részvény: