Nem megy simán Tusk kormányalakítása, a lengyel elnök szerint a Jog és Igazságosság is azt állítja, megvan a többsége

Az október 15-ei parlamenti választás után két komoly kormányfőjelölt van, Mateusz Morawiecki jelenlegi és Donald Tusk volt miniszterelnök – jelentette ki csütörtökön Andrzej Duda lengyel elnök (kiemelt képünkön).

Amint ismert, bár a választáson a legtöbb szavazatot az eddig kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) kapta, a jobboldali kormánypártnak a szélsőjobboldali Konföderációval sincs többsége, míg a Tusk vezette Polgári Koalícióból, valamint a Lengyel Parasztpártból, a Lengyelország 2050 pártból és az Új Baloldalból álló centrista ellenzéki tömb bírja a képviselői helyek több mint felét.

A PiS 194 mandátummal rendelkezik a 460 fős szejmben.
Az ellenzéki tömbnek együttesen 248 mandátuma van (a többséghez 231 is elég).
Nyilatkozatai szerint egyik táborral sem kíván koalícióra lépni a nemzeti radikális és újliberális pártok szövetsége, a Konföderáció, amely 18 mandátumot szerzett az alsóházban.
Ehhez képest a PiS támogatásával megválasztott államfő azt közölte: mindkét nagy politikai csoportosulás azt állítja, hogy parlamenti többséggel rendelkezik. Sőt Duda onnan közelített a kérdéshez, hogy a lengyel demokrácia történetében először áll fenn olyan helyzet, hogy az egyik oldal megnyerte a választást, a másik pedig azt állítja, hogy ő rendelkezik többséggel. Felidézte egyúttal, hogy a szokásjog szerint az elnök eddig mindig a győztes tömörülés jelöltjét bízta meg kormányalakítással.

Kitért arra, az ellenzéki tömörülések azt közölték vele, hogy nincs koalíciós szerződésük, ezért még nem tudnak megnevezni konkrét személyeket, akiket a miniszteri posztokra jelölnek.

Duda rámutatott: a jelenlegi parlamenti ciklus november 12-én ér véget, ezért azt tervezi, hogy 13-ára hívja össze az új parlament alakuló ülését.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2023/10/26/lengyel-kormanyalakitas-tusk-morawiecki-pis-allamfo/

Részvény: