Nehezen engedi át a hatalmat Morawiecki, most új alkut ajánlott

A lengyel miniszterelnök azt mondta, hajlandó lenne belépni tagnak egy parasztpárti vezetésű kormányba. Ezzel folytatja a próbálkozást, hogy az október 15-i választáson győztes koalíciót felbomlassza, bár erre kicsi az esélye.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök az Interia hírportálnak adott szombati interjúban ismét kijelentette: a választást az ő pártjuk, a Jog és Igazságosság (PiS) nyerte, hiszen a legtöbb szavazatot kapta.

Az újságíró közbeszólására, hogy ennek ellenére csak 194 mandátumot szereztek, miközben a többséghez 231 kellene, a még hivatalban lévő kormányfő kijelentette – alátámasztva Andrzej Duda köztársasági elnök álláspontját –, hogy a magát győztesnek tartó ellenzék pártjai között nagyok a különbségek, és ő arra számít, hogy ezek egy része hajlandó a PiS-szel összefogni. Hiszen sok kérdésben nem áll messze a véleményük.

Egy újabb kérdésre a teljes ellenzék által elutasított 2020-as abortuszszigorításról azt mondta: ő mindig a korábbi törvény megtartását támogatta, és hibának tartja, hogy pártjának egy csoportja az Alkotmánybírósághoz fordult, amely, ha már volt ilyen indítvány, nem dönthetett másképp, mint hogy megtiltotta az életképtelen magzatokra vonatkozó terhességmegszakítási lehetőséget. Ezt a véleményét azonban most mondta el először.

Érdekes megjegyzés az is, hogy a kormányon belüli radikálisok – a Morawieckit rendszeresen támadó Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszter Szuverén Lengyelország nevű kisebb pártja – valójában Tusknak segítettek, mert nehezítették az ő tárgyalásait az Európai Bizottsággal.

Egy korábban elképzelhetetlen kijelentést is tett Morawiecki: hajlandó lenne belépni tagnak egy Wladyslaw Kosiniak-Kamysz parasztpárti elnök által vezetett kormányba. Ez működő demokráciában nem kizárt: a parlamenti többségét nemrég elveszített liberális Xavier Bettel eddigi luxemburgi miniszterelnök valószínűleg tagja lesz a keresztényszociális ellenfele, Luc Frieden által alakítandó kormánynak.

Lengyelországban azonban ennek csekély az esélye, a Parasztpárt a közös kormányzásra készülő többi párthoz hasonlóan élesen elutasítja a PiS közeledését.

A PiS-hez kötődő Andrzej Duda köztársasági elnök nem sieti el az új kormány meglakítását: a parlament alakuló ülésélt csak november 13-ára hívta össze, és akkor az eddigi jelekből ítélve valószínűleg Morawieckit kéri fel kormányalakításra. Csak az ő várható kudarca után, tehát decemberben veheti át a kormányzást a 460 fős szejmben három tömörülés összesen 248 képviselőjével, jelentős többséggel rendelkező Donald Tusk.

Az államfő hozzásegíti a PiS-kabinetet, hogy még néhány hétig kormányon maradva nagy pénzeket oszthasson ki hozzá közel álló szervezeteknek, kinevezhessen új tisztségviselőket és kedvezményes nyugdíjba menekíthessen másokat. November végén jár le a Pénzügyi Felügyelet nagyhatalmú vezetőjének megbízatása, akinek utódját, ha még Morawiecki nevezi ki a maga szempontjai alapján, az új kormány a hivatal függetlenségét védő szabályok miatt nem tudja leváltani.

Továbbá mivel számos polgármester képviselő lett, és ezért lemondott önkormányzati tisztségéről, a sajátos lengyel szabályok szerint nem valamely helyettesük lép a helyükbe ideiglenesen, hanem az áprilisban esedékes önkormányzati választásig a kormány rendelhet ki megbízott polgármestert, függetlenül a képviselőtestület összetételétől. Ha ezt még a mostani kormány teszi meg, sok gondot okozhat a többnyire ellenzéki vezetésű nagyvárosokban.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20231105_Nehezen_engedi_at_a_hatalmat_Morawiecki_most_uj_alkut_ajanlott

Részvény: