NATO-főtitkár: A tárgyalóasztalnál és a harctéren is Putyin elnyomása a cél

Az amerikai külügyminiszter egyeztetett a NATO főtitkárával és az amerikai elnökkel, ahol kifejtette, hogy ezekben a háborús időkben a NATO-szövetségesek közelgő csúcstalálkozója fontos mérföldkő lesz a NATO megerősítésére, és a szövetség területét minden centiméteren megvédik.

A NATO júliusi, vilniusi csúcstalálkozójának előkészítéséről egyeztetett a katonai szervezet főtitkára Joe Biden amerikai elnökkel és Antony Blinken külügyminiszterrel kedden Washingtonban. Blinken a Jens Stoltenberg főtitkárral tartott megbeszélés előtt kijelentette, hogy a közelgő csúcstalálkozó „nagyon-nagyon fontos mérföldkő lesz a szövetség egésze számára”.

Hozzátette, hogy meggyőződése szerint a szövetség tagjai találkozójukon megerősítik majd elkötelezettségüket, ide értve a kollektív védelemről szól ötödik cikkelyt, és azt, hogy a NATO területének minden centiméterét megvédik.

Az újabb elköteleződés kiterjed a védelmi befektetések növelésére, a katonai szövetség elrettentő és védelmi kapacitásainak erősítésére is

Közeleg az atomkatasztrófa? Egyre többet költ a világ atomfegyverekre
A Nemzetközi Kampány az Atomfegyverek Felszámolásáért (ICAN) nevű szervezet hétfőn közzétett adatai szerint 2022-ben is emelkedtek az atomfegyverek modernizálására és a nukleáris arzenálok bővítésére fordított kiadások.

Előre isznak a medve bőrére
Az amerikai külügyminiszter egyben kijelentette, hiszi azt, hogy hamarosan Svédországot a NATO-tagjai között üdvözölhetik, ami Blinken szerint egy megfelelő csatlakozási folyamatot zár le, amellyel a többi szövetséges minden aggályára sikerült választ találni.

A találkozó előtt Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára hangoztatta, hogy a vilniusi csúcstalálkozón az elrettentő és védelmi képességek megerősítése mellett várhatóan egyetértésre jutnak majd Ukrajna támogatásának fenntartásáról, illetve fokozásáról.

Az ukrajnai háborúval kapcsolatban kijelentette, hogy az ukrán ellentámadás nyomán már látszik előrehaladás. Ugyanakkor hozzátette, hogy az még a korai szakaszában jár, de „az ukránok minél nagyobb területet lesznek képesek felszabadítani, annál erősebb kézzel ülhetnek majd tárgyalóasztalhoz, és annál valószínűbb, hogy Putyin elnök is megérti, sosem nyerheti meg ezt a háborút”.

Újabb településre tűzték ki az ukrán zászlót
Az ukrán hadsereg visszafoglalta a negyedik települést is az orosz erőktől a Donyeck megyében indított ellentámadásban – közölte az ukrán védelmi miniszter helyettese hétfőn.

Forrás:https://www.napi.hu/kulfold/nato-szovetseg-blinken-stoltengerg-haboru.772627.html

Részvény: