Sokakat őrizetbe vettek a külföldiügynök-törvény ellen tüntető grúzok közül

Tbilisziben heves tiltakozás tört ki a törvényjavaslat miatt, amely előírná, hogy a szervezeteket, amelyeknek anyagi eszközei több mint 20 százalékát külföldről finanszírozzák, külföldi befolyásoló ügynökökként regisztráltassák.

Legkevesebb hatvanhárom tüntetőt vettek őrizetbe a hatóságok a „külföldiügynök-törvény” miatt Tbilisziben zajló tüntetéseken – jelentette be a grúz belügyminisztériuma szerdán, hozzátéve, hogy a megmozduláson kitört zavargásokban hat rendőr megsebesült.

Sajtókonferenciáján Alekszandre Darakvelidze belügyminiszter-helyettes azt mondta, a tiltakozók kövekkel és palackokkal dobálták meg a kiérkező rendőröket, a megmozdulást pedig az erőszakcselekmények elharapódzása miatt kellett feloszlatni.

A sebesültek között van Levan Khabesvili, a legnagyobb ellenzéki erőnek számító Egyesült Nemzeti Mozgalom (UNM) vezetője is, akit kórházban ápolnak. Az éjszaka folyamán a politikus az X-en fotót is közzétett magáról, amelyen vérző fejjel, a szeme alatt pedig monoklival látható.

A hatóságok szerint Khabesvili ellenállt a rendőri intézkedésnek és megpróbálta lebontani a rendőrségi kordont.

A grúz törvényhozásban kedden tárgyalták második, és ezzel utolsó előtti olvasatban azt a vitatott jogszabályt, amelyet a Georgiai Álom – Demokratikus Georgia kormánypárt áprilisban terjesztett be ismét. Az indítvány előírná, hogy a szervezeteket, amelyeknek anyagi eszközei több mint 20 százalékát külföldről finanszírozzák, külföldi befolyásoló ügynökökként regisztráltassák. Bírálói ezt ahhoz a törvényhez hasonlítják, amelyet Oroszország széles körben alkalmaz a másként gondolkodók elleni fellépéshez.

Válaszul kedden ismét ezrek követelték a törvény visszavonását, a rendőrség pedig kedd este könnygázt és vízágyúkat vetett be a tüntetőkkel szemben.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20240501_tuntetes-gruzia-tbiliszi-kulfoldi-ugynok-torvenyjavaslat

Részvény: