Öngyilkos elnökválasztás az ötödik ciklusra: az Orosz Föderáció aláírta saját halálos ítéletét, mert Putyin hatalmon marad

Vlagyimir Putyin diktátor nyeri az úgynevezett választásokat Oroszországban, és legalább 2030-ig meghosszabbítja tartózkodását az agresszor állam élén. A 2024-es választások még a korábbiaknál is nagyobb fikcióvá váltak, hiszen Putyin igazi riválisai száműzetésben, őrizetben vagy halottak – írja a Financial Times. Ahogy a vezércikk fogalmaz, „Putyin ötödik mandátuma fenyegetést jelent Európára és a világra”, és az egyetlen tényező, amely megakadályozza abban, hogy hatodik mandátumig nyúljon, ez az orosz-ukrán háborúban elszenvedett vereség.

Az Economist felhívja a figyelmet a jelenlegi oroszországi kormánnyal szemben felgyülemlett elégedetlenségre. A tiltakozás elszigetelt esetei nem befolyásolhatják az eredményt, de igenis befolyásolják Putyin legitimitásának megítélését sok orosz szemében, beleértve a tisztviselőket is. A kiadvány nem zárja ki, hogy a szavazóhelyiségekben a briliánszölddel és Molotov-koktélokkal történt incidensek újabb elnyomások ürügyévé válhatnak.

A német Spiegel magazin úgy véli, hogy Putyin politikailag sebezhetőnek érezheti magát a választások után. Vegyük észre, hogy egy éjszakai sajtótájékoztatón cinikusan kommentálta Alekszej Navalnij ellenzéki vezető halálát, hosszú évek óta először vezetéknevén szólítva őt.

Putyin hatalmon maradása garantálja a háború folytatását, a korrupció felvirágzását, az oroszok jogainak hiányát, a demográfiai válságot, az elnyomó apparátus büntetlenségét, a nemzetközi elszigetelődést, Oroszország iszlamizálódását, a szláv lakosság lecserélését muszlimokkal. Az ország demográfiai helyzetének elemzése negatív. A születési ráta Oroszországban tovább csökken, ez a tendencia 2030–2035-ig folytatódik. A szociológusok legoptimistább előrejelzései szerint pedig 2040-ig kitart az emberszámhiány.

Az oroszok élete fogyóeszköz az orosz hatóságok számára. Csak néhány kiválasztottnak van lehetősége hazatérni a frontról. Az orosz hadsereg nagy része haláláig vagy rokkantságáig a fronton van. Putyin uralmának negyedszázada alatt ígéreteinek nagy része beteljesületlen maradt (a nyugdíjkorhatár nem emelése, a kommunális szolgáltatások díjainak növekedésének korlátozása, a romos lakások megszabadulása, a demográfiai helyzet javítása stb.). Putyin személyzeti stratégiája „a professzionalizmus helyett lojalitás” a korrupció diadalához és a vertikális hatalmi struktúra, a hadsereg és a titkosszolgálatok leépüléséhez vezetett.

Az oroszok a menekültek sorsával néznek szembe saját országukban – határ menti régiókból, természeti katasztrófa sújtotta övezetekből. A nagyarányú árvizek Putyin kormányának alkalmatlanságát és tétlenségét bizonyították. A közelgő veszély ismeretében a helyi hatóságok semmilyen intézkedést nem tettek a katasztrófa elkerülése érdekében. Míg a lakosság egy természeti katasztrófa miatt tömeges evakuálásra kényszerül, a fuldokló városok polgármesterei továbbra is a megszokott életüket élik, figyelmen kívül hagyva az áldozatok megsegítését, és ezért nem vállalnak felelősséget. Az elárasztott Orszk polgármesterének családja egy uszodával rendelkező elit 33 millió rubel értékű lakóparkban él Dubaiban. Az érintett városlakók pedig nem találnak pénzt az alapvető szükségleti cikkekre.

De a lényeg, hogy Putyin ötödik mandátumát többek között az Ukrajna elleni háború folytatására használja fel. És általában, a háború marad a Kreml szervezőelve. Februárban a nemzethez intézett beszédében kijelentette, hogy Oroszország állítólag képes katonai célok elérésére, miközben egyszerre fektet be a gazdaságba, az infrastruktúrába és a hosszú távú projektekbe. Előző nap azt mondta, hogy az oroszok „fegyverrel a kezükben kénytelenek megteremteni az ország jövőjét”, ezért a fő prioritás a „hadművelet keretében végzett feladatok” és a hadsereg megerősítése lesz. Az állam vezetése a háború folytatását tervezi, ami lehetőséget ad Putyinnak, hogy ellenőrizhetetlenül és gyorsan gazdagodjon, teljesen figyelmen kívül hagyva az oroszok életét és jólétét.

Az Európai Parlament elítéli az „illegitim elnökválasztást” Oroszországban és Ukrajna oroszok által megszállt területein. Az európai képviselők április 25-i ülésükön fogadták el a megfelelő állásfoglalást – jelenti az intézmény sajtószolgálata. A dokumentumot 493 igen szavazattal támogatták, 11-en nem, 18-an tartózkodtak.

„Az orosz hatóságok ezen bohózatos akciójának egyetlen célja az volt, hogy Vlagyimir Putyin választási legitimitásának látszatát keltse, kíméletlen belső elnyomás politikája és mindenekelőtt agresszív háború Ukrajna ellen” – áll a jelentésben. A képviselők arra szólítják fel az EU-tagállamokat, hogy a Putyinnal fenntartott kapcsolatokat korlátozzák a regionális békére, a humanitárius és emberi jogi célokra, mint például a fogolycserére, az Ukrajnából kitoloncolt gyermekek hazatérésére vagy a politikai foglyok szabadon bocsátására.

Csak a Putyin-rezsim lebontása fogja biztosítani a békét Európában és a jólétet Oroszországban, hiszen elnöki mandátuma végtelen konfliktusokkal és az Orosz Föderáció hanyatlásával jár.

Részvény: