Moszkva szerint nem fogják letartóztatni Putyint, ha augusztusban Johannesburgba utazik

Oroszország abból indul ki, hogy Dél-Afrika az általa augusztusban rendezendő johannesburgi BRICS-csúcstalálkozón joghatósági mentességet biztosít majd Vlagyimir Putyin orosz elnöknek a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elfogatóparancsával szemben – jelentette ki Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes csütörtökön a TASZSZ hírügynökségnek nyilatkozva.

„A Nemzetközi Büntetőbíróság hírhedt elfogatóparancsát jogilag semmisnek, provokatívnak és kategorikusan elfogadhatatlannak tartjuk” – hangoztatta a miniszterhelyettes.

Abból indulunk ki, hogy a dél-afrikai fél, mint a BRICS-csúcstalálkozó házigazdája, minden bizonnyal abból indul ki, hogy a legmagasabb rangú tisztségviselők abszolút joghatósági mentességet élveznek az ilyen büntetőeljárásokkal szemben,

mutatott rá Rjabkov. „A megfelelő jelzéseket elküldtük a dél-afrikai félnek, és feltételezzük, hogy minden, ami a csúcstalálkozóval és az orosz vezetés közelgő részvételével kapcsolatos, ennek megfelelően lesz megszervezve” – jelentette ki.

Az ICC tárgyalás-előkészítő kamarája március 17-én rendelte el Putyin és Marija Lvova-Belova orosz gyermekjogi ombudsman letartóztatását, azzal vádolva meg őket, hogy törvényellenesen hurcoltattak el gyerekeket Ukrajnából. Moszkva ezzel kapcsolatban rámutatott, hogy – egyébként Washingtonhoz és Pekinghez hasonlóan – nem ismeri el az ICC joghatóságát, és számára jogi szempontból minden döntése semmis.

Rjabkov arról is szólt, hogy a Brazília, Oroszország, India, Kína, és Dél-Afrika által alapított BRICS-csoporthoz már közel kéttucatnyi ország kíván csatlakozni. A héten Egyiptom jelentette be jelentkezését. Hangsúlyozta, hogy a BRICS-országok között a döntéshozatalban nem a vezető-vezetett viszony, hanem a kollegialitás érvényesül. Elmondta, hogy dél-afrikai koordináció mellett elkezdődött a felvételi kritériumok kidolgozása.

Rjabkov arról is beszélt a TASZSZ-nak, hogy Moszkva és Washington között nincs ugyan közvetlen kapcsolattartás a hadászati támadófegyverek csökkentéséről megkötött Új START szerződés ügyében, ám az elmúlt hetekben-hónapokban mégis voltak szórványos megbeszélések róla. Ezeken, mint mondta, a felek megállapították, hogy álláspontjuk összeegyeztethetetlen, ugyanakkor megerősítették azon eltökéltségüket is, hogy tartják magukat a szerződésben foglalt központi mennyiségi korlátozásokhoz, valamint – a szerződés szerinti információcsere hiányában – továbbra is kölcsönösen értesítik egymást a szárazföldi interkontinentális és a tengeralattjárókra telepített ballisztikus rakéták indításáról, valamint a stratégiai erők nagyobb hadgyakorlatairól.

Forrás:(MTI)

Részvény: