Az Oroszország Fegyveres Erőinek offenzívája Harkov régióban: mit tartalmaznak Moszkva tervei?

Az északkeleti határon mintegy 50 000 orosz katona összpontosult. Jelenleg nagy részük részt vesz a Harkov régió elleni offenzívában. Alekszandr Litvinenko, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára ezt a Le Figaro-nak adott kommentárjában nyilatkozta.

„Az ukrán hadsereg készen áll a visszavágásra, és keményen harcol. De nagyon sok orosz van” – mondta. Litvinenko szerint most “sokkal több mint 30 ezer katona” vesz részt a Harkov régió offenzívában. Azonban biztosította, hogy Harkov városa jelenleg “nincs veszélyben”. Emlékeztetni kell arra, hogy május 10-én reggel az orosz megszállók támadásba lendültek a Harkovtól északra fekvő államhatáron.

A Harkov régió elleni offenzíva során az orosz megszállók nagy valószínűséggel egy “pufferzóna”létrehozását tervezik, ahelyett, hogy az ország belsejébe való mélyebb behatolással számolnának.

Megjegyzendő, hogy az elmúlt napon, május 13-án az orosz csapatok taktikailag jelentős offenzívákat folytattak Harkovtól északra és északkeletre. Az elemzők még nem erősítették meg, hogy az ellenség átkelt a Volcsja folyó déli partjára Volcsanszkban vagy annak közvetlen környezetében. Május 12-én az oroszok a város nyugati és keleti részén eltalálták a folyón átívelő hidakat, egy nappal pedig magában Volcsanszkban megkezdték a folyami átkelőhelyek és logisztikai útvonalak ágyúzását. Oleg Szinegubov, a Harkov Regionális Katonai Igazgatóság vezetője elmondta, hogy a régióban megnőtt a szürke zóna és a frontvonal, és az orosz hadsereg szándékosan próbálja szűkíteni, kis csoportokban új irányokba támadni.

Az ISW nem tudta egyértelműen megállapítani, hogy az orosz hadsereg miért vette célba a hidakat, mert ezekre szükség van az átmenethez és a stabil logisztika biztosításához a folyón, valamint a további offenzív hadműveletekhez a Harkov régió mélyén.

Úgy tűnik, hogy a megszállók prioritásként kezelik az ukrajnai határ mentén egy “pufferzóna” gyors létrehozását. Ezekre a következtetésekre katonai szakértők jutottak, figyelembe véve az orosz csapatok viszonylag gyors előrenyomulását Volcsanszkban, valamint a kulcsfontosságú folyókon átívelő több híd megsemmisüléséről szóló jelentéseket. „Ezek a tényezők azt jelzik, hogy az oroszok valószínűleg egy ígért „pufferzónát” próbálnak létrehozni a határterületen, ahelyett, hogy mélyen benyomulnának Harkov területére vagy Harkov felé” – áll az ISW jelentésében.

Amerikai szakértők megjegyzik, hogy a Harkov régióban található 10 kilométeres ütközőzóna egyidejűleg közelebb hozza az orosz csapatokat Harkovhoz a csőtüzérség hatókörén belül, és eltávolítja a fő orosz logisztikai központokat az ilyen típusú tüzérség hatóköréből.

Az oroszok jelenleg kis csoportokban próbálnak megközelíteni, és Volcsanszktól északra csoportosulnak, hogy megrohanják a várost. Az elmúlt nap során az oroszok rekordveszteségeket szenvedtek a háború teljes időtartama alatt – 1740 embert, 31 harckocsit és sok egyéb felszerelést. A vezérkar kijelölte a szükséges számú tűzeszközt és megszervezte azok megfelelő elhelyezését. Az ukrán vezérkar főnöke, Anatolij Bargilevics vezérőrnagy hangsúlyozta: az ukrán hadsereg mindent megtesz, annak érdekében, hogy megállítsa az orosz megszállók előrenyomulását, minél több veszteséget okozzon az ellenségnek, és magához ragadja a kezdeményezést.

A helyi lakosoktól is kiderült, hogy a Harkov régió elleni támadásuk során az orosz megszállók a pincében helyezték el és tartják a helyi lakosokat, és arra kényszerítik őket, hogy orvosi segítséget nyújtsanak az orosz sebesült katonáknak. Ukrajna vizsgálatot indított a háborús szokások megsértése miatt.

A nyomozás szerint a Volcsanszk közösségben az orosz hadsereg támadó akciói során a katonaság erőszakkal fogva tartott és továbbra is tart fogva embereket a pincében. A helyi lakosokat 2024. május 11-én helyezték el a helyiségben. Néhányuknak május 13-án sikerült megszökniük, és eljutniuk az önkéntesekhez. Az emberek most biztonságban vannak. Az áldozatok elmondták, hogy miközben a pincében tartózkodtak, hallották, hogy orosz katonák beszélnek arról, hogy le kell lőni a civil lakosságot. A hírek szerint az embereket arra kényszerítették, hogy orvosi segítséget nyújtsanak a megszállóknak. A megszállók ezen akciói megsértik a civil lakosság védelméről szóló egyezményt a háború idején, amelynek Ukrajna és Oroszország is részese.

A Harkov régió elleni orosz támadások célja az ukrán csapatok megzavarása és szétszórása. Ugyanakkor az orosz offenzíva fő iránya továbbra is Pokrovszkij, Donyeck régióban. 

Az ukrán védelmi erők 2022 tavaszán felszabadították az északi harkovi régiót. Ezúttal az orosz csapatokat is visszaverik. De a Nyugat ne álljon félre, és járuljon hozzá a Kijevnek nyújtott segélyek növeléséhez – Európa holnapi biztonsága továbbra is ukrán kezekben van.

Részvény: