Az orosz propaganda hatása más országok társadalmára: módszerek és következmények

Tom Brewer nyugalmazott amerikai ezredes az Ukrinformnak adott interjújában kijelentette, hogy az orosz propagandisták különféle eszközökkel képesek befolyásolni más országok társadalmát, hogy rákényszerítsék saját világképüket.

Természetesen mindent megtesznek annak érdekében, hogy semmissé tegyék az Ukrajnának nyújtott támogatást, de elvetik a magokat a jövő számára, hogy mások is pontosan olyannak láthassák a világot, amilyennek ők látják azt – mondta Brewer az Orosz Föderáció hamis vádjait kommentálva, beleértve az Egyesült Államok és néhány ukrajnai politikus közötti állítólagos tárgyalásokat Zelenszkij elnök háta mögött.

Tom Brewer szerint az ilyen kampányok fenyegetést jelentenek, mert „a politikai spektrum mindkét végén – a szélsőjobbon és a szélsőbaloldalon – vannak őrültek, akiket túlságosan könnyen befolyásolnak külső hatások, és néha nem gondolkodnak – csak reagálnak.

„Meglátnak valamit a Facebookon, és azonnal névértékre veszik. Az abszolút igazságért. És néha, amikor ilyen emberekkel kell szembenéznem, azt mondom nekik: „Mutasd meg a bizonyítékokat. Hogy lehet ez igaz? Egyébként mit beszélsz? És azt mondják: Igen, olvastam a Facebookon. Szóval akarlak pofozni, hogy hallgass, valamikor be kell kapcsolnod az agyad. Nem vehetsz Evangéliumnak mindent, ami a Facebookon le van írva – mert nem az. Ez orosz propaganda, és jól szervezett” – hangsúlyozta a nebraskai szenátor.

A politikus ezt a módszert hatékony módszernek tartja egyes eszmék mérgének felszítására, és óva int az ilyen hatásoktól. Az elnöki hivatal vezetőjének tanácsadója, Darja Zarivna viszont úgy véli, hogy az orosz diplomácia és hírszerzés egyik legfontosabb feladata az ukrán békeképlet hiteltelenítése. Azt állítja, hogy e cél elérése érdekében az Orosz Föderáció különféle narratívákat használ, hogy meggyőzze a világot arról, hogy a békéről folytatott párbeszéd csak az ő részvételükkel lehetséges.

Részvény: