Megszólalt a Budapest Airport a csalásgyanús 200 millió eurós kölcsönről

A reptér közleménye szerint ők mindenben szabályszerűen jártak el a hitelrészletek lehívásakor.

„A Budapest Airport Zrt. rendelkezik elfogadott EBB-hitellel, és a hitel körülbelül kétharmadát lehívta a repülőtéri fejlesztések végrehajtásához, az EBB követelményeinek és a mindenkor hatályos jogszabályi előírásoknak megfelelően, beleértve a szükséges engedélyek beszerzését is”

– írja a Budapest Airport a neki juttatott 200 millió eurós kölcsön körül felmerült csalásgyanúra reagálva.

Mint lapunk is megírta, a 2018-ban az Európai Beruházási Bank (EBB) által folyósított hitel ügyét elkezdte vizsgálni az Európai Unió Csalásellenes Hivatala, az OLAF. A gyanú szerint az EBB akkori elnöke, Vazil Hudák személyes hasznot húzhatott a kölcsön jóváhagyásából. A jóváhagyás után távozott a banktól, majd csupán három hónappal később csatlakozott a reptér igazgatótanácsához. Hudák tagadta a vádakat, amely szerinte félrevezető és valótlan állításokat tartalmaz. A gyanú szerint továbbá a repülőtér bővítése – amelyet a hitelből finanszíroztak –, nem felelt meg a környezetvédelmi és szociális előírásoknak. Hudák állítja, neki nem volt tudomása erről.

A Budapest Airport közleményében felhívja a figyelmet, hogy volt egy EBB-vizsgálat is, mely a bank saját belső eljárásait vizsgálta a Budapest Airport beruházásai kapcsán, és az ebből született jelentés nem tartalmi, csupán eljárásbeli kifogásokat állapított meg.

A Budapest Airport a hivatalos panaszkezelési mechanizmus kezdetétől külső szereplőként vett részt a folyamatban, és teljes mértékben együttműködött, minden szükséges információt, dokumentumot rendelkezésre bocsátott. Az eljárás a közlemény szerint nem kivételes vagy különös abból a szempontból, hogy jelenleg is számos európai országban zajlik hasonló vizsgálat EBB beruházások kapcsán. A Budapest Airport az EBB által lefolytatott audit során felmerült valamennyi kérdést tisztázta az EBB-vel, írja a repteres társaság.

Forrás:https://hvg.hu/kkv/20240304_Budapest_Airport_OLAF_reakcio

Részvény: