Matolcsy György-i babérokra vágyik, leköszön Jens Stoltenberg NATO-főtitkár

A NATO-főtitkár nem kéri mandátumának további hosszabbítását, és a terveknek megfelelően még idén távozik posztjáról. Jens Stoltenberg NATO-főtitkári mandátumát háromszor hosszabbították meg, és összesen csaknem kilenc évig szolgált a szervezet élén.

Nem kívánja ismét meghosszabbítani szeptember 30-ig szóló mandátumát Jens Stoltenberg NATO-főtitkár – jelentette ki erről szóló lapértesülésekre reagálva Oana Lungescu, a főtitkár szóvivője.

Jens Stoltenberg a terveknek megfelelően még idén távozik posztjáról. A norvég politikus NATO-főtitkári mandátumát háromszor hosszabbították meg, és összesen csaknem kilenc évig szolgált a szervezet élén.

A NATO-tagországok vezetői 2022. március 24-én állapodtak meg abban, hogy további egy évvel, 2023. szeptember 30-ig meghosszabbítják Jens Stoltenberg főtitkár lejáró megbízatását.

A 63 éves Jens Stoltenberg korábban kétszer volt Norvégia miniszterelnöke, először 2000-2001-ben, majd 2005 és 2013 között; korábban pénzügyminiszterként, valamint ipari és energiaügyi miniszterként is dolgozott.

A leköszönő NATO-főtitkár 2021. december közepén megpályázta a norvég jegybankelnöki posztját, amelyet az oslói intézmény február eleji bejelentése szerint elnyert.

Forrás:https://www.napi.hu/kulfold/nato-fotitkar-jens-stoltenberg-mandatum-jegybank.767323.html

Részvény: