Lukasenko, aki “semmire nem utal”

Ma, két év teljes háború után Kijev sokkal jobban védett, mint két éve. Erőteljes erődítményeket hoztak létre, és az ukrán csapatok készen állnak arra, hogy visszaverjenek minden olyan kísérletet, amely északról ismét behatolna. Ahogy Kijevben megjegyezték, ma nincs lehetőség arra, hogy az orosz hadsereg hirtelen belépjen a kijevi térségbe. A kijevi régió következő inváziójával az Orosz Föderációt még jelentősebb veszteségek érik. Ám talán az ilyen kijelentések hátterében, vagy a “nagy szónokkal és stratégával” próbálva játszani magát Fehéroroszország elnöke, Alekszandr Lukasenko utálatos kijelentést tett, anélkül, hogy bármire is utalt volna.

Április 2-án, kedden azt mondta, országa háborúra készül – továbbra is erősíti védelmi készültségét. Meg kell jegyezni, hogy Lukasenko részt vett a leszármazottaknak szóló üzenetet tartalmazó kapszulát lerakó ceremónián egy új grodnói városi kórház építkezésén. Megjegyezte, hogy ez az intézkedés üzenetnek tekinthető Fehéroroszország szomszédos országainak.

“Most mi is ásjuk a földet, mint ők, nagyon közel a határhoz. Csak a céljaink teljesen mások. Ott (Ukrajnában) lövészárkokat ásnak, tankok és egyéb dolgok elleni árkokat ásnak, növelik a költségeit a csapásmérő fegyverzetekre. És itt a régió költségvetésének kétharmadát a szociális szférára fordítjuk – egészségügyre, oktatásra, kultúrára, sportra és így tovább. A magunk békés jövőjét akarjuk építeni. Kizárólag az alkotással foglalkozunk” – hangsúlyozta Fehéroroszország vezetője.

Lukasenko annak a meggyőződésének adott hangot, hogy Fehéroroszország nem akar harcolni, de továbbra is háborúra készül. “Senkinek ne higgyetek, hogy harcolni akarunk. Háborúra készülünk, erről őszintén beszélek. “Ha békét akarsz, készülj a háborúra” – ezt nem én találtam ki. Ezt nagyon helyesen mondták” – mondta. 

Az önjelölt elnök tájékoztatása szerint Fehéroroszországban is folytatódik a csapatok szükséges kiképzése, és különböző típusú fegyverekkel és felszerelésekkel látják el a csapatokat. “Ha valaki barátságtalan országokból kritizál minket, tudjatok, hogy helyesen cselekszünk. Ha ott elkezdenek dicsérni minket, az katasztrófa. Nem kell fenyegetnünk senkit. Nem akarjuk valaki más földjét. Adj Isten, hogy műveljük a mi földjünket.” – mondta a fehérorosz vezető.

Az ilyen kijelentések nem csak úgy a semmiből jönnek. Lukasenko azonban ilyen kijelentéseivel csak “kegyelmet” próbál szerezni a Kreml vezetésének. Nem kell katonai szakértőnek lenni ahhoz, hogy megérteni annak a hülyeségnek a teljességét, amelyről Lukasenko önjelölt elnök beszél – Ukrajna részéről elvileg nem létezhet offenzíva Fehéroroszország ellen. Ugyanakkor magát az ország területét az oroszok arra használják, hogy fegyvereket szállítsanak az Ukrajnával határos területekre. A “körülmények áldozata” képének felpróbálására tett újabb kísérlet egyáltalán nem volt hasznos Lukasenko számára. Az “Ukrajnával szembeni” határ megerősítésével Lukasenko és legközelebbi politikai bűnözői egyszerűen pénzt keresnek a fehérorosz hadsereg korrupciójának köszönhetően, és ezzel párhuzamosan próbálnak hitelességet “kivívni” a fehéroroszoktól, hangsúlyozva: “Lássák, törődünk a biztonságatokkal”.Azonban mivel szemben a biztonság? Egy olyan állammal szemben, amely több mint két éve teljes körű háborúban küzd a függetlenségéért? Nyilvánvaló, Lukasenko újra nem tűnik komoly politikusnak.

Fehéroroszország azonban kedden megkezdte a hadgyakorlatokat az Ukrajnával, valamint Litvániával és Lengyelországgal határos régiókban. Erről a fehérorosz védelmi minisztérium számolt be. A minisztérium tájékoztatása szerint a Gomel és Grodno régiókban zajló háromnapos gyakorlat célja, hogy “a területvédelmi tisztek és katonák a tevékenységüket gyakorolják a régiók védelmében és a hadi helyzetbevezetése esetén.”

Ez már egyfajta átláthatatlan utalásnak tekinthető, hogy Fehéroroszország háborúra készül. Erre utal az is, hogy márciusban Alekszandr Lukasenko rendeletet írt alá “Az állami szervek és más szervezetek háborús körülmények között történő munkába állításáról”, és felszólította a fehéroroszokat, hogy “mentálisan és stratégiailag” készüljenek fel a háborúra. A szakértők megjegyzik, hogy Fehéroroszország területéről bármilyen katonai akció csak Oroszország részvételével lehetséges. Fehéroroszországot a Kreml ugródeszkának tekintheti nemcsak egy esetleges újabb Ukrajna elleni támadáshoz, hanem a szomszédos NATO-tagállamok elleni agresszióhoz is.

Ugyanakkor április 2-án Brüsszelben egy sajtótájékoztatón Peter Stano Európai Bizottság külügyi és biztonságpolitikai szóvivője azt mondta, hogy “nincs veszély Fehéroroszországra az EU részéről. Az EU intézkedéseinek következményei csak azok számára lehetnek, akik szisztematikusan megsértik saját népük emberi jogait és demokratikus szabadságjogait, mint például Lukasenko, aki nem Fehéroroszország elnöke, mert erőszakkal ragadta meg a hatalmat.” Stano megjegyezte, hogy az EU csak azokkal az egyénekkel szemben léphet fel, akik megpróbálják aláásni a demokrácia szabályait, a nemzetközi jogot és az emberi jogokat, olyan emberekkel szemben, mint Lukasenko. “Lukasenko nem elnök. Nem tekintjük elnöknek. Ő egy uralkodó, aki ellopta a választási eredményeket saját népétől, és továbbra is elnyomja saját népét. Bűntársa azoknak a bűncselekményeknek, amelyeket Oroszország követett el az Ukrajna elleni támadás és a bűnözői agresszió során” – mondta Peter Stano.

Megjegyezte, hogy az EU óvintézkedéseket tesz legalább az Ukrajna elleni teljes körű orosz invázió 2022 februári kezdete óta, hogy megakadályozza a modern európai diktátorok, például Lukasenko vagy Putyin agresszióját. “Azon dolgozunk, hogy Európa jobban fel legyen készülve az olyan fenyegetésekkel szemben, amelyek ezektől az emberektől, például Lukasenkotól vagy Putyintól származhatnak” – szögezte le az EU szóvivője.

A Fehérorosz Köztársaság illegitim elnökének minden lépése egy dologra irányul – provokatív akciókat indítani az EU határain a Kreml kedvéért: pánikot kelteni, és megmutatni, hogy valójában “félni kell tőlünk”. Lesz-e azonban Lukasenkonak bátorsága és őrültsége ahhoz, hogy még Putyin támogatásával is megnyissa a második frontot Európában az egész NATO ellen? Erre a kérdésre csak az idő ad választ, az első riasztó „jelek” azonban már érkeztek Minszkből. Európa és a Nyugat nem fog engedni Lukasenko ilyen kirívó provokációinak, amelyeket Moszkva parancsára hajtanak végre.

Részvény: