Lázadnak az orosz nők, és azt kérdezik Putyintól: hol vannak a férjeink?

Szokatlan ellenállás körvonalazódik a háború ellen.

Nők egy csoportja nyíltan kritizálni kezdte az orosz hatóságokat. Szeretnék ugyanis ismét otthon tudni a férjeiket, akik a mintegy 300 ezer tartalékos között vannak, és akiknek a mozgósítását Vlagyimir Putyin orosz elnök rendelte el 2022 őszén.

„Mikor fogják úgy tekinteni, hogy a férjeink teljesítették a katonai kötelességüket? Mikor hozzák haza őket karok és lábak nélkül? Akkor, amikor már semmire sem lesznek képesek, mert már csak zöldségek. Vagy meg kell várnunk, hogy cinkkoporsóban küldjék vissza őket?” – kérdezi az egyikük, Marija Andrejeva a BBC tudósításában.

BBC szerint a nők a közösségi médián keresztül ismerkedtek meg, és hoztak létre egy csoportot, amelynek az a célja, hogy a hozzátartozóik hazatérjenek az ukrán frontról. Magáról a háborúról nincsenek egy állásponton, vannak, akik támogatják, mások szkeptikusak vele kapcsolatban. Viszont mindannyian azt vallják, hogy a mozgósításban részt vevő férjeiknek most már otthon a helyük.

Csakhogy ezzel nem keveset kockáztatnak. Oroszországban a háborúval kapcsolatos minden nyilvános kritika megtorlást vonhat maga után. Ezeknek a nőknek a bizalma azonban megrendült az orosz kormányban.

A férjeik, fiaik vagy testvéreik hazatéréséért kampányoló orosz nőket több oldalról is kritika érte. A háború ellenzői eleve elítélik a férfiakat, amiért engedelmeskedtek a mozgósítási parancsnak, és részt vettek a háborúban. A Kreml támogatói a nőket nyugati „strómanoknak” állítják be. Az egyik orosz képviselő, Andrej Kartapolov egyenesen arról beszélt egy interjúban, hogy a nők leszerelésre való felhívása Oroszország ellenségeinek a műve.

BBC-nek nyilatkozó Marija Andrejeva azt mondja, hogy nem csak azért kampányol, hogy családtagjai visszatérjenek, hanem meg akarja akadályozni azt is, hogy még több oroszt hívjanak be, és küldjenek a frontvonalba. „Nem akarunk egy második mozgósítási hullámot. Ellenezzük, hogy civileket használjanak fel egy katonai konfliktusban. És szeretnénk, ha minden orosz állampolgár megértené, hogy ez őket is érintheti” – mondta. Szerinte sokan struccpolitikát folytatnak, homokba dugják a fejüket, és megpróbálnak nem gondolni arra, hogy mi történik. De ha az emberek túl akarnak élni, akkor előbb-utóbb meg kell érteniük, hogy mi zajlik, és ki kell mondaniuk, hogy nem értenek egyet ezzel – figyelmeztetett.

(Nyitóképünkön családtagok búcsúznak a tartalékosoktól 2022 őszén.)

Forrás:https://hvg.hu/elet/20240123_orosz_nok_lazadas_ukran_haboru

Részvény: