Lavrov: Az F-16-osok megjelenése Ukrajnában nukleáris fenyegetést jelent Oroszországra

Az orosz külügyminiszter a NATO-csúcs után már nem volt annyira optimista, mint amilyen a főnöke volt egy hónapja.

Az F-16-osok megjelenése Ukrajnában nukleáris fenyegetést jelent Oroszországra – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Kreml-közeli lenta.ru-nak adott csütörtöki interjújában. Lavrov szerint ugyanis ezek a vadászgépek alkalmasak arra, hogy nukleáris fegyvereket szállítsanak, így az orosz haderő nem fogja egyesével megnézni, hogy az adott repülőgép képes-e nukleáris fegyvert szállítani vagy sem. Az F-16-osok puszta megjelenését az ukrán fegyveres erők soraiban nukleáris fenyegetésnek tekinti majd Oroszország.

Nem voltak az oroszok mindig ennyire aggodalmaskodók, korábban, azaz alig egy hónapja Vlagyimir Putyin még egész harciasan vetette el a nukleáris fegyverek bevetésének kérdését.

„Az Ukrajnának ígért amerikai F-16-os harci repülőgépek ugyanúgy égni fognak, mint a német Leopard harckocsik” – jelentette ki az orosz elnök, majd hozzátette, hogy „ha Ukrajnán kívüli légi bázisokon állomásoznak majd (az F-16-osok), és felhasználják őket a harci cselekményekben, akkor kénytelenek leszünk megvizsgálni, hogyan és hol semmisítsük meg azokat az eszközöket, amelyeket ellenünk irányuló harci cselekményekben használnak. Ez annak komoly veszélyét jelenti, hogy a NATO még jobban belesodródik ebbe a fegyveres konfliktusba”.

A választóvíz a két megszólalás között minden bizonnyal a vilniusi NATO-csúcs volt, ahol hosszas vonakodás után bejelentették, hogy ukrán pilótákat képeznek ki F-16-os gépek használatára, amiből az is következik, hogy hamarosan (ez a jelenlegi tervek szerint a jövő év eleje) F-16-os vadászok jelenhetnek meg Ukrajna egén. És hát az ember már csak ilyen, hogy a pillanatnyilag nem létező fenyegetésekkel szemben hajlamos hősiesebb pózba vágni magát, mint a valódiak esetében.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20230713_haboru_Lavrov_F16_nuklearis_fenyegetes

Részvény: